Op de voormalige mijnsite in Beringen (be-MINE) ontwikkelt de provincie Limburg het Limburgse mijnbelevingscentrum: be-MINE PIT.
De mijnindustrie heeft Limburg compleet veranderd. Met risico op eigen leven legden de meer dan 300.000 mijnwerkers de basis van onze huidige welvaart en van onze samenleving. Daarom is het nodig om het verhaal te blijven vertellen.
Onze mijnen bepaalden ons landschap via de terrils en via de architectuur van de wijken (cités). Ze kleurden de Limburgse samenleving en zorgden voor economische groei. Ze zijn ons ondergronds verleden en onze bovengrondse toekomst. be-MINE PIT is dé Limburgse ontmoetingsplek voor iedereen die zich verbonden voelt met de mijnen. Want de "put" die leeft ook verder in de volgende generaties.
Het mijnbelevingscentrum be-MINE PIT wordt het sluitstuk van de herbestemming van de Limburgse mijnen. Op deze pagina nemen we jou mee, achter de schermen, naar de realisatie van be-MINE PIT.
Wat mag je als bezoeker verwachten
Als bezoeker krijg je een inkijk in het mijnbedrijf. Het is net alsof de machine pas is stilgevallen wanneer je in het imposante gebouw terecht komt. Je ontdekt het pad dat de ondergrondse mijnwerkers elke dag aflegden. En hoe groots het netwerk onder de grond wel was. Evenals de gevaren die de mijnwerkers trotseerden. Je ziet hoe vernuftig de ingenieurs het machinepark ontwikkelden. En hoe sacraal de plek op de losvloer was, daar waar de steenkool bovenkwam. Als bezoeker loop je door het bedrijf, sta je er middenin en luister je naar levende getuigenissen.
Respect voor erfgoed
De mijnsite van Beringen is de grootste bewaarde mijnsite van Limburg. Respect voor erfgoed is dan ook de basis van het nieuwe belevingscentrum. Met veel aandacht voor het authentieke karakter worden er eigentijdse architecturale toevoegingen gedaan voor verdwenen verbindingen (zoals de passerelle) en voor verdwenen erfgoedelementen. De bezoeker zal zich helemaal kunnen onderdompelen in het verleden maar innovatieve technieken komen ook aan bod.