Minder doden en (zwaar)gewonden in en door het verkeer blijft een absolute prioriteit. In 2020 daalden de cijfers, onder invloed van corona en de lockdowns, maar deze trend naar minder ongevallen heeft zich niet doorgezet. Ondertussen steeg het aantal verkeersongevallen en gewonden terug naar het niveau voor 2020. Het aantal dodelijke slachtoffers daalde weliswaar, maar het aantal gewonden nam opnieuw toe, nadat hier de afgelopen jaren een daling in te zien was.
Verkeersveiligheid blijft dan ook een absolute prioriteit die vele instanties delen en ondersteunen, denk maar aan de politiezones, VSV, Vias, de Vlaamse Regering, het parket, ...
Ook provincie Limburg deelt deze prioriteit en werkt mee aan het verbeteren van de Limburgse cijfers. We doen dit voornamelijk door coördineren en ondersteunen van preventiecampagnes.
- De SLim-acties die eigen zijn aan Limburg
- Jaarlijks terugkerende thema-acties
- Veilig schoolverkeer
- Verlichting zwakke weggebruikers
- Dag van de motorrijder
- Autotuning
- Verkeersklassen voor jonge overtreders
- Toezicht op de veiligheid bij autorally’s
Provincie Limburg investeert ook jaarlijks veel moeite en geld om de veiligheid in het verkeer te verbeteren door investeringen in fietspaden en oversteekplaatsen.
Maar ook verkeersopvoeding op school en preventie krijgen veel aandacht.
Met de opleiding "gemachtigd opzichter" om ook de kleinsten onder ons, scholieren, senioren en personen met een handicap veilig door het verkeer te loodsen en de opleiding "groepsleiders, wegkapiteins en (gemachtigd signaalgevers)" om groepen per fiets te begeleiden tijdens korte frequente verplaatsingen wordt ingezet op een goede begeleiding van de zwakke weggebruiker.
Graag zien we dat iedereen na een avondje stappen veilig thuis geraakt. Daarom kun je als fuiforganisator een beroep doen op de fuifbussen. Om een jaardekkend aanbod openbaar vervoer te garanderen voor feestende jongeren, werkt de provincie samen met De Lijn en de gemeenten om speciale Pukkelpop- en eindejaarsbussen in te leggen.