Naar de Kern
"Naar de Kern" is een initiatief van de dienst Economie van de provincie Limburg en UNIZO Limburg, in samenwerking met Advies- en marktonderzoeksbureau ABM, en richt zich tot 10 Limburgse gemeenten met een kleinstedelijke uitstraling.
Het traject "Naar de Kern" zoekt als het ware naar het DNA van de kern. Alle troeven van een gemeente worden vervat in een DNA, waarop commerciële invulling, ruimtelijke ordening en beleidsvisie van de kern worden geënt.
Alle actoren in de kern – handel, horeca, publieke dienstverlening, vrije beroepen, sport en cultuur, huisvesting – groeien mee op die gezamenlijke voedingsbodem.
Het aan de oppervlakte brengen en benoemen van dit DNA zorgt voor een sterke generatieve kracht. Goesting! Omdat we bovendien op zoek gaan naar wat de steden uniek maakt en niet wat overlapt, versterken zij elkaar in plaats van elkaar te beconcurreren.
Met dit DNA als fundament wordt vervolgens gewerkt aan een gedragen visie en een concreet actieplan dat meteen ook future proof is.
Het traject Naar de Kern begon in oktober 2017 in Beringen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren als een pilootproject. In juni 2018 werd het DNA van elke stad tastbaar en fysiek gepresenteerd in de stadskern.
In 2019 werd het traject opgestart in de fusiegemeente Pelt, Bree, Maasmechelen en Sint-Truiden. Vanuit de learnings uit het eerste project werd ondanks de coronacrisis, nog meer ingezet op participatie, co-creatie, het leggen van verbindingen en maken van cross-overs.
Intussen werd het kernkompas van Pelt opgeleverd en bevinden de trajecten van Bree, Maasmechelen en Sint-Truiden zich in de eindfase.
Naar de Kern Compact
Het traject "Naar de kern" wordt - in een aangepaste vorm - verder uitgebreid. De steden en gemeenten die potentieel in aanmerking komen voor deelname aan "Naar De Kern Compact" moeten:
- minstens beschikken over uitrustingsgraad "matig uitgeruste andere steden en gemeenten", conform het onderzoek "Uitrustingsgraad van de Vlaamse gemeenten 2018 – Een typologie’". Deze studie meet de uitrustingsgraad van de Vlaamse gemeenten op acht gebieden: onderwijs, zorg, publieke en zakelijke dienstverlening, persoonlijke dienstverlening, horeca, detailhandel, cultuur en recreatie en sport.
EN
- minstens beschikken over een totale winkelvloeroppervlakte van 15.000 m².
Er zijn in Limburg 18 gemeenten die voldoen aan beide gestelde basiscriteria: Alken, Bocholt, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Herk-De-Stad, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Lummen, Oudsbergen, Peer, Riemst, Tessenderlo en Zonhoven.
Vanaf mei 2021 starten we in de gemeenten Oudsbergen, Lummen en Lanaken.
In 7 stappen wordt er op een participatieve manier op zoek gegaan naar het unieke/onderscheidende in elke gemeente om zo rechtstreeks of onrechtstreeks handel, horeca, toerisme en beleving in de kern te versterken.
Alle informatie over Naar de Kern en Naar de Kern Compact vind je op de projectensite.