Limburg pioniert met circulaire Bouwcampus
Op initiatief van de provincie Limburg en POM Limburg start in 2025 de bouw van Bouwcampus 2.0, een innovatief en circulair gebouw dat de standaard voor duurzaam bouwen in de sector opnieuw definieert. Het kennis- en ontmoetingscentrum voor de bouwsector combineert een flexibel ontwerp met innovatieve energieoplossingen. De oplevering is voorzien in 2027.
Tom Vandeput, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg: “Met Bouwcampus 2.0 brengen we circulair bouwen tot leven. Dit is geen theoretisch experiment, maar een concreet en inspirerend voorbeeld van hoe het echt kan. Het gebouw combineert duurzaamheid, innovatie en samenwerking en zet Limburg op de kaart als koploper in circulair bouwen.”
Flexibel en duurzaam ontwerp
Het nieuwe gebouw van 5.500 m² op de site van de Diepenbeekse campus Limburg DC wordt volledig modulair en circulair ontworpen. Houten kolommen en balken vormen een structuur die gemakkelijk los te maken en opnieuw te gebruiken is. Dit maakt het gebouw flexibel aanpasbaar voor toekomstige noden zonder ingrijpende verbouwingen. De levensduur van het gebouw wordt geraamd op meer dan 100 jaar, waarbij materialen na gebruik een nieuw leven kunnen krijgen.
De architectuur is een samenwerking tussen het Nederlandse Broekbakema en het Limburgse a2o architecten. Vanhout uit Geel en bouwbedrijf Dethier uit Alken verzorgen de uitvoering.
“Met Bouwcampus 2.0 brengen we circulair bouwen tot leven."
Energiepositief en innovatief
Bouwcampus 2.0 gaat verder dan energiezuinig: het gebouw zal meer energie opwekken dan het verbruikt en daardoor energiepositief zijn. Dit is mogelijk door geïntegreerde zonnepanelen in de gevel en luifels, een innovatief luchtbehandelingssysteem dat gebruik maakt van natuurlijke energiebronnen, een compact ontwerp en een doordacht gevelsysteem dat energieverbruik minimaliseert.
De technische innovaties zijn niet alleen functioneel, maar ook zichtbaar. Klimaatkernen en zonne-installaties maken deel uit van het ontwerp en tonen aan hoe technologie en architectuur hand in hand gaan. Het hele gebouw is digitaal in BIM (Building Information Model) ontworpen. Dit laat toe om de impact van ontwerpkeuzes ook razendsnel technisch af te toetsen.
Ruimte voor samenwerking en onderzoek
Naast kantoorruimtes voor partners als Embuild, Inter en DUBO, biedt Bouwcampus 2.0 een centrale ontmoetingsruimte, flexibele werkplekken en een auditorium. De ontmoetingszone is zichtbaar vanuit de gevel, waardoor het gebouw een open en levendige uitstraling krijgt.
![Foto van interieur](/sites/default/files/styles/preview/public/media/images/2025-02/Bouwcampus%203_0.jpg?itok=F9ntMcI8)
Een belangrijk deel van het gebouw is een uitbreiding van het betonapplicatiecentrum van UHasselt. Het nieuwe laboratorium van 1.100 m² zal zich richten op onderzoek naar circulaire bouwmaterialen en biedt extra mogelijkheden voor innovatie in de sector.
Waterneutraal
Water speelt een belangrijke rol op de site en in de ruimere omgeving. De ambitie is niet alleen om waterneutraal te zijn, maar ambitieuzer te gaan voor ‘waterpositief’. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat de natuur en grond zo min mogelijk verstoord worden: er worden geen nieuwe kelderconstructies aangelegd, gebouwd wordt op reeds geroerde oppervlaktes, en alle grond blijft ter plaatse op de site.
Planning en financiering
De bouwwerkzaamheden starten eind 2025 en het gebouw wordt in 2027 in gebruik genomen. Het project heeft een totaalbudget van 27,2 miljoen euro, gefinancierd door EFRO, de provincie Limburg en private middelen.