Bacterievuur of perenvuur is een plantenziekte die vooral bij fruittelers erg gevreesd wordt. Zonder beheersing heeft de ziekte nefaste gevolgen voor de fruitsector maar ook voor boomkwekerijen en sierteeltbedrijven. Bacterievuur komt niet alleen in fruitplantages voor maar ook in ons landschap, openbaar groen en onze tuinen. Heel wat alledaagse planten zijn er gevoelig voor. Indien we de ziekte ook hier niet bestrijden, wordt het inperken erg moeilijk.
Waaraan herken je bacterievuur?
Voorjaar: het verwelken, verschrompelen en verdorren van bloesems. Ziek twijgweefsel is eerst waterachtig en voelt kleverig aan. Jonge vruchtjes verkleuren zwart en verdrogen. Nadien zijn het de bladeren die verwelken, vaalgroen en later roodbruin tot zwart verkleuren en slap hangen aan de twijgen. De top van de zieke twijg krult om en verdort. Er kunnen witte tot geelwitte slijmdruppels verschijnen op de zieke delen.
Najaar: het zieke schorsweefsel van de grotere takken en de stam verkleuren tot donkerpaars, het onderliggend weefsel verkleurt roodbruin tot oranje, nadien hangen verdroogde bladeren en vruchtjes aan de verdorde twijgen. Op de grotere takken en stam zijn overwinteringskankers zichtbaar.
Hoe bestrijden?
- Controleer regelmatig waardplanten op infecties, vooral in de periode van begin april tot eind augustus. (waardplant = plant waarop de ziekte kan groeien en vermeerderen)
- Onderhoud waardplanten door ze regelmatig te snoeien. Volgens KB 23.06.2008 is het verplicht om meidoornhagen jaarlijks te scheren tussen 1 november en 1 maart.
- Bestrijd elke ziektehaard door terug te snoeien tot minstens 50 cm onder de laagste infectieplaats of zet af tot tegen de grond.
- Ontsmet snoeimateriaal regelmatig. Snoeiwerkzaamheden in de zomer geven een groter risico!
- Verwijder snoeiafval snel. Verbranden is hierbij de beste methode. Voor grote hoeveelheden neem je best contact op met jouw gemeente.
Meldpunt
Bij adviesvragen, twijfel of verdachte waarnemingen van bacterievuur, aarzel niet om contact te nemen met het Provinciaal meldpunt bacterievuur via tel. 011 23 74 38 of e-mail bacterievuur@limburg.be.
De medewerkers zullen je kunnen informeren over bacterievuur, maar kunnen ook een plaatsbezoek brengen bij vermoeden van een infectie. Indien symptomen – na een eventuele analyse – bevestigd worden zal er een professionele ploeg ter plaatse komen om de infectiehaard te verwijderen en geïnfecteerd materiaal af te voeren.
Deze dienstverlening is gratis maar vereist voorafgaande melding aan het provinciaal meldpunt.
Subsidiereglement
Na het verwijderen van een infectiehaard op het terrein is het van belang dat er in de daarop volgende jaren goed onderhoud wordt uitgevoerd. Het provinciebestuur ondersteunt getroffen terreineigenaars die na tussenkomst van het meldpunt een haard hebben laten verwijderen via het subsidiereglement "Bacterievuur – preventie en onderhoud". Deze subsidie kan aangevraagd worden voor het laten opstellen en uitvoeren van een onderhoudsplan als preventieve actie tegenover bacterievuur.
Voorlichtingscampagne
Kennis van bacterievuur en van haar symptomen is onontbeerlijk om het probleem aan te pakken. Daarom lanceerde de provincie Limburg een voorlichtingscampagne naar gemeenten, plattelandsactoren en het brede publiek.
Een gezamenlijke waakzaamheid is de beste garantie voor een gezonde fruitteelt in onze provincie. Enkel zo kunnen we bacterievuur terugdringen en onder controle houden.
Via www.limburg.be/Bacterievuur-op-Issuu kun je infobrochures rond bacterievuur downloaden die als leidraad kunnen dienen. Wens je deze brochures thuis te ontvangen, geef dan even een seintje aan het meldpunt via e-mail bacterievuur@limburg.be.