Cijfers en statistieken

Zoek je antwoorden op vragen als "Hoe groot is de klimaatimpact van de provincie Limburg?" of "Welke evolutie kunnen we waarnemen?"?

Deze cijferbronnen kunnen je hierop een antwoord geven.

Klimaatindicatoren

Op Limburgincijfers.be vind je een gebruiksvriendelijke databank met allerlei gegevens die een beeld kunnen geven van sociale, demografische, economische, maar ook klimaatgerelateerde evoluties. 

Klik op klimaat en bekijk vervolgens de cijfers van jouw gemeente en vergelijk die bv. met Limburg of een andere gemeente.

Klimaatrapporten

Gemeenten ontvangen elk jaar verschillende klimaatrapporten. Elk rapport belicht telkens een andere pijler van het Europese Burgemeestersconvenant. Door gebruik te maken van specifieke indicatoren krijgt een gemeente beter zicht op welke maatregelen werden uitgevoerd of waar extra maatregelen nodig zijn. Kaarten en grafieken laten toe om de voortgang van een gemeente te vergelijken met andere gemeenten of met gemiddelden voor bijvoorbeeld de provincie of heel Vlaanderen.

Het rapport "klimaat-mitigatie" behandelt de voortgang van de CO2-uitstoot en andere relevante indicatoren. Voor de gevolgen van klimaatverandering en mogelijke maatregelen biedt het rapport "klimaat-adaptatie" inzicht, samen met het rapport "klimaat – voorspelde verandering". Het rapport "cijfers klimaat opgelijst - energiearmoede" biedt indicatoren die nuttig zijn voor de opvolging van het sociale klimaatbeleid van gemeenten.

Klimaatmetingen per gemeente

In het kader van de ondertekening van het Europese Burgemeestersconvenant stelden de Limburgse gemeenten eigen klimaatplannen op. Die zijn gebaseerd op een door Europa voorgeschreven reeks klimaatcijfers. Deze cijfers worden door de provincie en Vlaanderen aangereikt. De belangrijkste cijfers zijn opgenomen in limburgincijfers.be. Ben je op zoek naar meer details? Dan vind je deze terug in de gemeentelijke CO2-inventarissen.

Klimaatcijfers provincie Limburg

De cijferreeks die het Burgemeestersconvenant voorschrijft voor de gemeenten brengt niet alle uitstoot op lokaal niveau in rekening. Europa gaat er namelijk van uit dat gemeenten slechts op een beperkt aantal sectoren vat heeft.

Omdat het provinciale niveau toelaat om ook bovengemeentelijke acties te ontwikkelen, neemt de provincie Limburg bij de berekening van de uitstoot op haar grondgebied bijkomende uitstootsectoren mee (bijvoorbeeld ETS-bedrijven, spoorverkeer, binnenvaart, …). Dit leidt ertoe dat de provinciale cijfers een stuk hoger zijn dan de optelsom van de gemeentelijke cijfers die uitgaan van de door Europa opgelegde sectoren.

Deze manier van rekenen gebeurt consequent sinds de start van het Limburgse klimaatbeleid in 2008. De metingen gebeuren ongeveer elke 3 jaar om efficiënt om te gaan met de studiekosten.

Download het klimaatrapport 2018-2020.