Ruimtelijke ontwikkeling

De provincie Limburg streeft ernaar om de beperkte beschikbare ruimte te benutten voor woningen, bedrijven, ziekenhuizen en scholen, auto- en spoorwegen, hotels, natuurgebieden, musea en cultuurcentra, fiets- en wandelpaden, sporthallen, akkers en velden, ...

Om het ruimtegebruik van al die maatschappelijke activiteiten te organiseren, nu en in de toekomst, zijn er afspraken nodig. 
Om het ruimtegebruik zo zorgvuldig mogelijk te structureren werkte de provincie een aangepaste toekomstvisie uit voor Limburg in een provinciaal beleidsplan, het Ruimtepact 2040. Het Ruimtepact 2040 vervangt definitief het Ruimtelijk Structuurplan Limburg.

Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over de manier waarop de ruimte benut wordt. Een (boven)lokaal provinciaal woonbeleid, samen met de Vlaamse overheid en de Limburgse woonactoren zet in op innoveren, verbinden en versterken en zoekt naar andere woonvormen.

De provincie heeft ook een rol in het vergunningenbeleid. Je kunt bij de deputatie terecht voor een beroep tegen een afgegeven of geweigerde omgevingsvergunning. De provincie verleent ook zelf omgevingsvergunningen voor bepaalde projecten van een zekere omvang of met een impact die het lokale niveau overstijgt.
 

Lees meer ...

Ruimtepact 2040, ambitie voor Limburg
Ruimtepact 2040

In het "Ruimtepact 2040" werken we aan heel wat uitdagingen die een impact hebben op de leefomgeving van Limburg.

Dronezicht op een strak ingericthte wijk
Wetgeving

Wetgeving rond ruimtelijke ordening

Mensen tijdens een vergadering
PROCORO

De Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Procoro) is een adviesraad voor het provinciebestuur voor wat de ruimtelijke ordening betreft.

Gebouwen in de verte
Omgevingsvergunning

Voor handelingen met een mogelijke impact op de omgeving moet je in veel gevallen over een omgevingsvergunning beschikken.

Waterloop door een natuurgebied
Provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP)

Een PRUP legt de bestemming van percelen vast voor een bepaald gebied. 

Beeld van een straat met veel groen
Woonacademie

De Woonacademie brengt het Limburgse werkveld samen om samen antwoorden te bieden op de woonuitdagingen van vandaag en morgen.

Dronebeeld van een rond punt
Wonen: onderzoeken en cijfers

Ben je op zoek naar cijfers van en onderzoek in Limburg om je eigen werking te onderbouwen?

Fietsers in de natuur
Geïntegreerd gebiedsgericht beleid

Geïntegreerd Gebiedsgericht beleid is een manier van werken, gericht op een bepaald gebied met een complexe problematiek waar het algemeen beleid onvoldoende vat op heeft.