Zoeken
De provincie Limburg hecht veel belang aan een goed functionerende arbeidsmarkt. Dit is immers een bepalende variabele voor een hogere welvaart en toenemend welzijn in Limburg. De VDAB heeft de decretale rol als arbeidsmarktregisseur en de steden en gemeenten spelen hun rol op het vlak van het lokale werkgelegenheidsbeleid.
De provincie Limburg is een neutrale speler die het organiserend vermogen op het vlak van de arbeidsmarkt kan aanjagen, verbinden, stimuleren en ondersteunen.
Dit vertaalt zich onder meer in een samenwerkingsovereenkomst met VDAB Limburg voor het realiseren van een geïntegreerd en inclusief competentieversterkend provinciaal beleid, flankerend aan het bestaande (provinciale) VDAB-beleid en instrumentarium.
Verder zijn er ook samenwerkingen met lokale besturen over lokale arbeidsmarktvraagstukken en met het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor eerder meer omvangrijke, provinciale projecten. De provincie Limburg kreeg toegang tot de specifieke GTI-enveloppe omdat zij door Europa is aangeduid als transitieregio.
Hieruit ontstaan diverse innovatieve arbeidsmarktprojecten, waarvan de uitvoering veelal bij de (Limburgse) arbeidsmarktactoren berust. Deze projecten kunnen vallen onder het Provinciaal Ontwikkelings- en Acceleratiefonds van de provincie Limburg, onder de middelen van ESF of GTI, VDAB, … of een combinatie ervan.
Nuttige linken
- Provinciaal Steunpunt Arbeidszorg (zinvolle dagbesteding voor mensen die niet terecht kunnen in het reguliere circuit of het beschermde tewerkstellingscircuit.
- Alternatief vzw (duurzame en inclusieve tewerkstelling)
- Europa – Werk & Sociale Economie (Europa WSE)
- Scholing vzw (opleidingen voor transport- en logistieke sector)
- De Biehal (sociaal ondernemen)