De Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Procoro) is een adviesraad voor het provinciebestuur voor wat de ruimtelijke ordening betreft. De commissie heeft een rol in de totstandkoming van het provinciale beleidsplan ruimte en de provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen. De commissie verleent advies aan de provincieraad over provinciale stedenbouwkundige verordeningen en speelt een rol in de aanvraag van planologische attesten.
Ontstaan
Op de drie niveaus van besluitvorming inzake ruimtelijke ordening werden adviesorganen opgericht. Op gemeentelijk vlak zijn er de Gemeentelijke Commissies voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro's), op provinciaal vlak de Provinciale Commissies voor Ruimtelijke Ordening (Procoro's), op Vlaams-gewestelijk vlak is dit de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening (SARO).
De taak van deze adviesorganen is tweeërlei. Enerzijds verwacht men van adviesorganen dat zij bijkomende informatie en expertise inbrengen in het besluitvormingsproces in verband met ruimtelijke ordening en anderzijds dat zij het sociale vlak van de besluitvorming vergroten.
Structuur
De Procoro telt 23 leden, de voorzitter inbegrepen, 22 plaatsvervangers en een vaste secretaris. Deze laatste is niet stemgerechtigd. Leden van de provincieraad of de deputatie kunnen geen lid zijn van de adviescommissie. Van de 22 leden worden er 11 voorgedragen door maatschappelijke organisaties en 11 door de deputatie, net als de voorzitter en de secretaris. De provincieraad benoemt de leden voor zes jaar. De benoeming wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Vlaamse Regering.
Opdrachten
De Provinciale Commissie Ruimtelijke Ordening (Procoro) werkt samen met de Directie Omgeving - Afdeling Ruimtelijke Planning.
De Procoro heeft volgende taken:
- een rol in de totstandkomingsprocedure en de (gedeeltelijke) herziening(en) van het provinciaal beleidsplan ruimte
- een rol in de totstandkomingsprocedure van provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen
- advies verlenen aan de provincieraad over het ontwerp van provinciale stedenbouwkundige verordeningen
- een rol in de aanvraag van planologische attesten.
Naast deze opdrachten kan de Procoro, conform de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, advies geven, opmerkingen maken of voorstellen doen over alle aangelegenheden met betrekking tot de provinciale ruimtelijke ordening.