Eén jaar Ruimtepact 2040
Hoe onze provincie jouw wonen, werken en bewegen toekomstbestendig maakt!
Het nieuwe Ruimtepact 2040 bestaat één jaar. Dit klinkt misschien wat technisch, maar het gaat net over iets heel tastbaar: hoe we in Limburg wonen, werken, ons verplaatsen en leven. En dat heeft invloed op iedereen. In vijf vragen ben je helemaal mee!
Wat is het Ruimtepact 2040 eigenlijk?
Het Ruimtepact 2040 is het toekomstplan van de provincie Limburg voor onze ruimte. Denk aan waar we woningen bouwen, waar we natuur beschermen, hoe we ons verplaatsen, waar bedrijven kunnen groeien, en hoe we omgaan met open ruimte. Het plan kijkt vooruit tot 2040 en wil slimme keuzes maken: zuiniger met ruimte omgaan en de kwaliteit van onze leefomgeving verbeteren.
Waarom is dit toekomstplan nodig?
Beschikbare open ruimte is schaars. Alles tegelijk willen – woningen, bedrijven, wegen, bossen, landbouw – lukt niet zomaar. Het Ruimtepact 2040 zorgt ervoor dat we onze ruimte doordacht gebruiken. Minder versnipperde bebouwing, meer groen in steden, veiligere fietspaden, en duidelijkheid over waar wél of net niét gebouwd mag worden. Zo houden we Limburg leefbaar, aantrekkelijk én duurzaam.
Wat doet de provincie hierin?
De provincie bewaakt het grotere plaatje van hoe Limburg evolueert. Ze zorgt voor een samenhangende visie over gemeentegrenzen heen en adviseert lokale plannen.
Het Ruimtepact 2040 is geen plan dat in de kast ligt. Lokale besturen, projectontwikkelaars, architecten en ambtenaren gebruiken het elke dag als leidraad voor nieuwe plannen en vergunningsaanvragen. Het bepaalt bijvoorbeeld waar we kunnen verdichten of net niet, of er ruimte is voor een bedrijventerrein, of waar we plaats moeten laten voor water of natuur.
Wat zijn de belangrijkste doelen?
Het Ruimtepact 2040 werkt rond zeven grote strategische doelstellingen
- Behoud en versterking van de regionale identiteit: nieuwe plannen houden rekening met het unieke karakter van elke streek in Limburg.
- Versterking van steden en dorpen: er komt meer leven in dorps- en stadskernen met voorzieningen en woonruimte op maat.
- Betere afstemming tussen ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit: wonen, werken en verplaatsen worden slimmer gecombineerd, zodat je je vlotter kan verplaatsen.
- Versterking van open ruimte: de samenhang tussen de grote natuur-, landbouw- en bosgebieden wordt verbeterd via goed functionerende verbindingen.
- Duurzaam ondernemen op de juiste locaties: ondernemers krijgen ruimte waar die logisch én toekomstbestendig is.
- Integratie van hernieuwbare energie in het ruimtelijk beleid: zonne- en windenergie krijgen een plek met respect voor het landschap.
- Meer ruimte voor fietsers: er wordt geïnvesteerd in veilige en comfortabele fietsverbindingen in heel Limburg.
Wat gebeurt er nu al?
In 2024 startte Limburg met een lijst van prioriteiten. Eén voorbeeld is de openruimtecorridor tussen Rekem en Opgrimbie (N78), waar de provincie samen met de betrokken gemeenten bekijkt hoe ze de open ruimte tussen de Hoge Kempen en de Maasvallei kan beschermen. Zo’n corridor zorgt voor ademruimte in een verstedelijkte omgeving.