Op zondag 22 september proef je in het Openluchtmuseum van Bokrijk van alles wat eet- en drinkbaar is in de natuur, en van het vakmanschap dat daarmee gepaard gaat. Tijdens "Dag van het Eetbare Landschap" ontdek je pure grondstoffen, op ambachtelijke wijze geteeld en verwerkt, tot op het bord en in het glas. Je beleeft hoe echte vakmensen met veel liefde en passie ambachtelijke producten maken.
In het authentieke kader van het museum combineert Bokrijk verschillende activiteiten rond lokaal lekkers. Fijnproevers halen op de streekproductenmarkt hun hart op en bij heerlijke demonstraties. Bovendien zetten we ook de historische installaties uit onze collectie in werking voor demonstraties brood bakken, stroop stoken en bierbrouwen. En op het Chef's erf zie je chef Giovani Oosters aan het werk.
Een greep uit het aanbod:
- Het vuur in 5 van de 15 bakovens in het Openluchtmuseum wordt aangewakkerd door Limburgse Bakkers vzw en de hotelscholen Hasselt en Herk-de-Stad. Zij slaan de handen in elkaar en bakken broden en suikerbollen met lokale meelsoorten. Allemaal volgens het authentieke bakprocédé, en dit in de authentieke bakhuizen gestookt met mutsaarden.
- Verspreid over de drie museumdelen Kempen, Haspengouw en Oost- en West-Vlaanderen vinden fijnproevers een straffe streekproductenmarkt met meer dan 50 standhouders en een divers aanbod. Van kazen, gedroogde worsten, honing, mosterd, broden en koeken tot gerookte knoflook, stroop, confituren, chutneys en ambachtelijk ijs. En van fruitsappen en thee tot de lekkerste streekwijnen, jenevers en likeuren. Bovendien bakt Limburgse Bakkers vzw er lekkere Limburgse vlaaien.
- In museumbrouwerij het Paenhuys is de brouwersgilde aan het werk. Zij brouwen bier naar historisch recept. Bezoekers kijken mee hoe het brouwproces vroeger in zijn werk ging en krijgen een gratis proefglaasje aangeboden met artisanaal gebrouwen bier van het vorige brouwmoment.
- In museumdeel Haspengouw stoken vaklui stroop in grote ketels op een open houtvuur. Bezoekers kunnen het proces van dichtbij meemaken. Van het stoken op de juiste temperatuur over het persen, tot het sap tot de juiste dikte uitkoken. En er moet uiteraard ook van het resultaat worden geproefd!
- In museumdeel Oost- en West-Vlaanderen tovert Giovani Oosters op het Chef’s erf kunstwerkjes op je bord, hotdogs met verrassende toppings, falafelkroketjes, een landschapje van chocolade en vanille, ... stuk voor stuk een streling voor het oog én voor de smaakpapillen. Daarnaast proeven bezoekers in datzelfde museumdeel ook gratis van huisgemaakte paté, kipkap en bloedworst, bereid door De Limburgse Slagersbond. En er staat huisgemaakte soep op het menu.
- Tijdens het Atelier+ Passata leren bezoekers hoe ze de smaak van verse tomaten kunnen bewaren om er de rest van het jaar van te genieten. Let op: hiervoor dienen bezoekers vooraf in te schrijven via bokrijk.be/atelier. Toegang tot Dag van het Eetbare Landschap is in de inschrijving inbegrepen.
Dag van het Eetbare Landschap is een drukbezocht en geliefd evenement. Bokrijk raadt daarom aan om je tickets op voorhand online te kopen via bokrijk.be. Dat is goedkoper én bespaart je tijd aan de kassa’s.