De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om in de site te navigeren, of om te voorzien in door jou aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van jouw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker op maat gemaakte reclame en andere informatie te tonen.
Dany Bylemans, Inge Moors en Nicolas Deswaef voor de ingang van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden

CIAGO stimuleert innovaties in de Limburgse voedingssector

Laatst aangepast dinsdag, 02 maart 2021

Zopas is het Centrum voor Innovatief Agrarisch Ondernemen (CIAGO) boven de doopvont gehouden. Dit nieuw adviescentrum is dé aanjager van innovatief ondernemerschap binnen de voedings(technologie).

“Vandaag vindt 60 % van de Vlaamse fruitproductie in Haspengouw plaats, toch kent onze provincie binnen Vlaanderen maar een aandeel van 14 % als het op de verwerking van groenten en fruit aankomt. Er is dus nog veel potentieel in onze provincie”, stelt gedeputeerde van Landbouw Inge Moors. “CIAGO moet de primaire productie met activiteiten uit andere sectoren verbinden zodat we de economische waarde voor de landbouw, maar ook voor de voedingsindustrie in Limburg, kunnen verhogen. We investeren gespreid over vijf jaar 1,5 miljoen euro in dit CIAGO.”

Economisch verschil

Met een productiewaarde van 671 miljoen euro zijn de 2.900 Limburgse land- en tuinbouwbedrijven een belangrijke schakel in onze economie. “Vandaag ligt de focus van deze bedrijven vooral op een goed en vers product afleveren, en zijn zij vooral nog een voedings- en grondstoffenleverancier”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van het Proefcentrum Fruitteelt. “Via CIAGO willen we op zoek gaan naar projecten die economisch het verschil kunnen maken.”

Het adviescentrum zal de (kandidaat-)ondernemer begeleiden richting de juiste partners en kennisinstellingen om zo tot een haalbaar verdienmodel te komen en nieuwe markten aan boren.

Limburgse bodem

Het adviescentrum zal zich niet enkel beperken tot de fruitteelt in Haspengouw. “De focus van CIAGO ligt op kwaliteitsproducten van Limburgse bodem die zowel in de lokale, korte keten als (inter)nationaal worden vermarkt”, zegt gedeputeerde van Landbouw Inge Moors. Denken we maar aan asperges,  champignons, aardappelen, … 

Daarnaast zet CIAGO in op advies rond voedingstechnologie. “Wereldwijd groeit het bewustzijn rond klimaatvriendelijk ondernemen en het tegengaan van voedselverspilling”, zegt Nicolas Deswaef, coördinator van CIAGO. “Dat heeft natuurlijk gevolgen, niet alleen voor de productie, maar ook voor de hele waardeketen tussen akker, bord en afvalbak. Denk maar aan verpakkingsnormen, traceerbaarheid, de trend naar meer plantaardige voeding en het redden van voedseloverschotten. Hier houden we de vinger meer dan aan de pols.”

Tegen eind 2025 twintig nieuwe projecten begeleiden, dat is de doelstelling van CIAGO.

Meer info: www.ciago.be 

Geen reacties

Plaats een reactie