Wat vooraf ging ...
In 2019 ontdekte het team van Wouter Gheyle, Universiteit Gent, een unieke reeks luchtfoto’s uit WO II in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA). 810 Duitse en Amerikaanse luchtfoto’s werden zorgvuldig gedigitaliseerd en gegeorefereerd. Samen dekken de foto’s het volledige Limburgse grondgebied en geven ze een beeld van de provincie in haar toenmalige vorm.
Zoek mee naar sporen uit WO II
WO II liet heel wat sporen na in Limburg. Soms zichtbaar, vaak verborgen.
Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) start met een nieuw participatief project. En daarvoor rekent het ook op jou! Duik mee onder de radar en speur naar bunkers, loopgraven, vliegvelden, noodbruggen, schuiloorden, … Allemaal overblijfselen in het Limburg van vandaag.
Ken je zelf een relict of een overblijfsel, uit WO II? Heb je een origineel verhaal over dit relict? Prik het dan vanaf 9 oktober op de kaart of op één van de vele luchtfoto’s. Voeg vervolgens je eigen verhaal, foto’s en filmpjes toe op het platform. Deel je informatie met alle Limburgers. Of struin door de vondsten van anderen en herontdek wat al die tijd onder de radar bleef.
Platform "Onder de radar"
Wil jij het platform ontdekken? Wel, surf naar www.onderderadar.be en zoek tussen de Duitse en Amerikaanse luchtfoto's via "Kaart".
Verken jouw omgeving en bij uitstek de volledige provincie, en leg als eerste de laatste geheimen van WO II bloot. Je kunt jouw verhaal inzenden tot 14 juli 2021.
Partners
Onze partners in dit project zijn: de Universiteit Gent, IOED Kempen en Maasland, IOED de Merode, IOED Lage Kempen, IOED Bosland, IOED Haspengouw West, IOED Oost-Haspengouw en Voeren, Erfgoedcel Haspengouw, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem, Agentschap Onroerend Erfgoed, Monumentenwacht Vlaanderen, Liberation Garden, Monumentenwacht Limburg en Medea.