PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2024 Smartsite De 10de jubileumeditie van LEF wacht op jou! http://limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/De-10de-jubileumeditie-van-LEF-wacht-op-jou!.html dinsdag 4 juli 2023 15:49:20

Het tiende nummer van "LEF – durven met Limburgs erfgoed", het magazine van de afdeling Erfgoed, wacht op jou.

In deze jubileumeditie staan we even stil bij vijf jaar LEF. Al 10 edities lang werd je op de hoogte gehouden van de activiteiten van de afdeling Erfgoed. Ook in deze decembereditie vind je heel wat leuke tips & trips om erop uit te trekken. En dat vlak bij jou in de buurt.

Neem bijvoorbeeld zeker eens de tijd om de verborgen parels van "Vlaamse Meesters op hun plek" te ontdekken. Op meer dan 80 bijzondere plekken in Vlaanderen kun je meesterwerken van (minder) bekende Vlaamse Meesters van dichtbij bewonderen.
In deze LEF vind je een overzicht van de must sees in Limburg.

Lees de nieuwe editie van LEF nu via www.pcce.be/LEF. Ontvang je graag een fysiek exemplaar? Vraag het nummer aan via pcce@limburg.be en neem een gratis abonnement, zodat het volgende nummer rechtstreeks in je brievenbus valt.

Terugblik eerste Inspiratienetwerk “Duurzame energie bij parochiekerken” http://limburg.be/Limburg/erfgoednieuws/Terugblik-eerste-Inspiratienetwerk-Duurzame-energie-bij-parochiekerken.html vrijdag 1 maart 2024 14:10:38

De afdeling Erfgoed (PCCE en Monumentenwacht Limburg) organiseerde samen met het Platform Toekomst Parochiekerken een eerste netwerkmoment over parochiekerken en verduurzaming op 28 februari 2024. In het Provinciehuis in Hasselt kwamen maar liefst 165 deelnemers om er meer over te horen.

Voor een volle Boudewijnzaal zette gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens de complexiteit van de uitdaging uiteen. Erfgoed, financiën en draagvlak moeten elkaar vinden om projecten te doen slagen, ook neven- en herbestemmingen van parochiekerken.

Roel De Ridder introduceerde het Platform Toekomst Parochiekerken. Hij ging kort in op de, vanaf 2025 verplichte, kerkenbeleidsplannen. En gaf aan dat je al bij de opmaak of actualisatie van je kerkenbeleidsplan, of bij de zoektocht naar een neven- of herbestemming het duurzaamheidsaspect meeneemt.

Peter Bloemen lichtte de subsidiemogelijkheden voor erfgoed van de provincie toe. Carolien Goeleven deed hetzelfde met de werking van Monumentenwacht. Ze beklemtoonde de erg lage drempel voor lokale besturen en kerkbesturen om beroep te doen op de organisatie. Ze gaf aan dat preventief onderhoud dé basisvoorwaarde is om in te kunnen zetten op duurzaamheid.

Vanuit Ecokerk - en dus de bisdommen - haalde Aletta Rambaut voorbeelden aan van "groene kerken". Thema's die ze aanraakte waren onder meer duurzame energie, regenwaterbuffering en ontharding.

Ten slotte bracht Piet Rymen, schatbewaarder van de Sint-Jan de Doperkerk in Schulen, de recente geschiedenis van zijn parochiekerk. Met meerdere knipogen maakte hij duidelijk dat een kerkbestuur perfect in staat is om duurzaam te handelen. De kerk van Schulen pionierde met fotovoltaïsche panelen en aandacht voor biodiversiteit.

Download hier de presentaties

  1. Roel De Ridder – Platform Toekomst Parochiekerken
  2. Peter Bloemen en Carolien Goeleven – afdeling Erfgoed – provincie Limburg
  3. Aletta Rambaut – Ecokerk – Op naar groene kerken
  4. Piet Rymen – Sint-Jan-de-Doperkerk te Schulen

Zijn er vragen, thema’s waar jullie meer over willen weten? Laat het ons zeker weten via www.pcce.be/parochiekerken_evaluatie. Wie weet, geeft jouw vraag ons het thema voor een volgend netwerkmoment.