Het begijnhof van morgen: een open ontmoetingsruimte voor Hasselaren, Limburgers, bezoekers
De provincie Limburg, stad Hasselt en UHasselt ontwikkelden de voorbije maanden samen een nieuwe visie voor de begijnhofsite in Hasselt. Hierbij stelden ze een kwalitatieve en duurzame bestemming voorop die de erfgoedwaarden in ere houdt. Want erfgoed dat leeft, dat deel uitmaakt van het stedelijk weefsel, dat een functie heeft, … blijft bestaan.
In samenspraak met het Team Vlaams Bouwmeester selecteerden ze een ontwerp dat van de begijnhofsite een belangrijk groen, kloppend hart in de stad zal maken.
Het zal een unieke plek worden waar kunst, creatie en rust samenkomen en waar Hasselaren, studenten, kunstenaars, professoren, onderzoekers en bezoekers elkaar ontmoeten.
Rust, creatie en beleving in het hart van de stad
De begijnhoftuin en de kerkruïne als groene en openbare spil van de site
De tuin, het nieuwe centrum van de site en groene long in de stadskern, krijgt verschillende doorsteken naar de stad. Verhardingen ruimen plaats voor meer groen.
De kerk krijgt, subtiel en in evenwicht met de omgeving, opnieuw een centrale rol. De vloer van de kerkruïne vloeit uit tot een spiegelvijver die de verdwenen helft van de kerk weer zichtbaar maakt of, drooggelegd bij evenementen, een ontmoetingsplein wordt.
Een panoramische belvedère, een hoog, slank element in de zuidelijke hoek, herstelt het evenwicht op de site in relatie tot de omliggende gebouwen en markeert het begijnhof opnieuw als een belangrijke plaats in de stad.
De gerestaureerde historische gebouwen versterken de sociale beleving op de site
Het poortgebouw, gezicht van de site, krijgt een publieke, multifunctionele invulling met onder meer een permanente tentoonstelling over het begijnhof.
De architectuurcampus neemt zijn intrek in de begijnhofwoningen met multifunctionele werkruimtes voor studenten en residenties voor gastprofessoren.
Vanuit de gelijkvloerse gemeenschappelijke ruimte leidt een trap naar vijf individuele kamers. Zo woont en werkt men volgens de historische gebruiken: een eigen kamer met badkamer, een gedeelde keuken en verder naar buiten toe de gemeenschappelijke tuin.
De voortuintjes, kleine groene oases, terrassen en zitruimtes in open lucht vormen aangename en inspirerende pauzeplekken voor de studenten architectuur.
Een ontsloten besloten begijnhof, geïntegreerd in het stadsweefsel
Omdat de kracht van een begijnhof in zijn gesloten karakter ligt, moeten perforaties ervoor zorgen dat er openheid ontstaat zonder de beslotenheid te verliezen.
Op het dak van het begijnhof, aan de straatzijde, zijn er 15 eigenzinnige dakkapellen voorzien. Aan de zijkant zijn ze transparant, aan de voorkant ondoorzichtig: ze spelen met de ambiguïteit tussen open en gesloten.
Een raster van ronde, geboorde openingen op de hoek van de Wittenonnenstraat en de Badderijstraat zorgt voor een meer gesloten, maar ook feestelijker beeld dat 's avonds mooi oplicht en de straat animeert. In de Wittenonnenstraat geeft een nieuwe ronde poort rechtstreeks uit op het hof.
Het begijnhof als plek voor onderwijs, onderzoek en dienstverlening
Dankzij zijn historische uitstraling, zijn bijzondere architecturale karakter en zijn ligging is het begijnhof de plek bij uitstek voor onderwijs, onderzoek, dienstverlening van de faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt.
Het begijnhof, toegankelijk voor iedereen
Met de principes van universeel design in het achterhoofd en in nauw overleg met de provincie, stad en de faculteit architectuur van de UHasselt zullen de architecten de nieuwe begijnhofsite maximaal toegankelijk en beleefbaar maken voor iedereen.
Het begijnhof als hefboom voor de toeristische beleving van de stad Hasselt
Gecombineerd met de andere troeven van Hasselt, zoals de nabijheid van andere culturele trekpleisters, kan de site fungeren als hefboom voor de toeristische beleving in de stad.
Ontdek het Begijnhof van de toekomst (infofolder ter gelegenheid van Open Monumentendag).