Een uitgestrekt groen landschap, bedekt door het hartvormige logo van de provincie Limburg en de grote witte letters "TROTS OP LIMBURG".
(Tekst in beeld)
De Alverberg - Kortessem
Meerdere jongeren smeren een bruine brij op de buitenmuren van een oude witte hoeve. De camera zoomt in op een van hen, een jongen.
Hij zegt: "We hebben dit eerst uitgeklopt."
(Tekst in beeld)
Luka Windey
Luka vertelt verder: "Je moet er eerst een stok in klemmen en dan moet je dit ertussen weven. Dit zit ertussen geweven. En dan moet je er leem tussen proppen."
Terwijl de jongeren doorgaan met lemen, legt de vertelstem uit: "Het werk van Luka en z’n vrienden heeft alles te maken met het project Jong redt Oud van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed. Jongeren krijgen hierin de kans een stukje Limburgs erfgoed te adopteren en ermee aan de slag te gaan."
(Tekst in beeld)
Igor Philtjens
Gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed
Een man in wit hemd, Igor Philtjens, staat in de hoeve. Hij vertelt: "Jong redt Oud is een nieuw project waarbij de provincie samen met 44 gemeenten de jongeren aanspoort om in hun nabije omgeving een erfgoedsite, landschap, oud kapelletje of kerkhof op te waarderen, en niet alleen de handen uit de mouwen te steken, maar ook de opgedane kennis te delen met de lokale gemeenschap."
Een andere jongen, met een groene jas en veiligheidsbril, bewerkt een stuk hout.
(Tekst in beeld)
Eli Bijnens
Een jonge vrouw, Eli, geeft meer uitleg over wat de jongeren doen: "Deze ochtend hebben we deze muur afgebroken. We zijn hem nu dus aan het vernieuwen, maar zoals ze het vroeger deden. Dus met leem, een mengeling van leem en stro. Daarmee zijn we hem nu aan het vernieuwen."
(Tekst in beeld)
Vincent Driessen
Nog een andere jongen, Vincent, komt aan het woord: "Ik vind het wel belangrijk dat de volgende generatie kinderen weet welke oude technieken er zijn om een huis te bouwen. Dit schuurtje is in 1890 gebouwd, ook met leem. En we willen dat zo behouden, natuurlijk."
Vertelstem: "Sommigen steken de handen uit de mouwen en bouwen, anderen ontdekken het cultureel erfgoed met een spel."
(Tekst in beeld)
Duinengordel - Meeuwen-Gruitrode
We bevinden ons niet langer bij de hoeve, maar ergens in natuurgebied. Een groep jongeren staat bij een informatiebord en een stronk hout met daarop een QR-code.
Vertelstem:
Via een spelroute met QR-codes kunnen ze kennismaken met dit waardevolle gebied.
Een van de leiders van de jeugdvereniging leest op een gsm de spelinstructies voor:
'Speel tikkertje. Word je getikt door iemand uit het andere team, dan beweeg je je verder op de knieën.'
De jongeren spelen tikkertje in het zand.
(Tekst in beeld)
Stijn Vanmontfort
KAJ Louwel
De man die eerder de instructies voorlas, Stijn, legt uit wat ze doen: "We spelen het nieuwe Oudsbergspel, een spel gemaakt door jeugdverenigingen. Het is wel leuk om op een spelende manier meer te weten te komen over de Duinengordel."
De jongeren proberen elkaar aan te tikken. Een van hen valt en maakt een koprol. Daarna zien we ze met grote witte zakken rondlopen.
Vertelstem: "Het spel helpt het gebied ook vooruit: zwerfvuil verzamelen is erin verwerkt, en door het ravotten van de jongeren verstuift het zand, waardoor mos niet kan oprukken en het duinengebied in goede conditie blijft."
Een meisje wordt over het spel geïnterviewd: "Het spel gaat eigenlijk over de natuur hier zelf. Bijvoorbeeld over slangen die hier echt zijn. Daar is een spel rond gemaakt. Het is heel fijn om mee te doen, want zo leer je ook heel veel over onze natuur. Ik ben zelf van Louwel en heel veel dingen wist ik gewoon nog niet."
De jongeren staan in een cirkel in de handen te klappen.
Terug naar de hoeve. De gedeputeerde van de provincie licht verder toe: "Dit project betrekt jongeren bij erfgoed. Ze leren ervan. En ze vertellen de verhalen achter de monumenten verder. Dat is goed, ook voor de toekomstige generaties."
Een jongen is met hamer en beitel in de weer.
Vertelstem: "De pilootprojecten Duinengordel en Alverberg dienen als inspiratie om anderen te stimuleren zelf een project aan te vragen bij het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed. "
Luka: "Lokaal erfgoed? Eigenlijk vond ik dat redelijk saai, tot vandaag. Ik heb ook veel bijgeleerd over lemen en over de Limburgse cultuur. Ik vond deze dag wel heel leuk."
Het meisje van de jeugdvereniging: "Het is hier mooi om te komen, maar je zou er zelf eigenlijk nooit naartoe gaan. Dat is toch wel jammer."
Een fotograaf maakt een groepsfoto bij het informatiebord.
Vertelstem: "Wil je hierover graag meer weten of zelf aan de slag gaan met het lokale erfgoed in jouw gemeente?"
(Tekst in beeld)
Inspiratiedag op woensdag 29 november
www.limburg.be/PCCE
Vertelstem: "Kom dan zeker op woensdag 29 november naar de inspiratiedag."
(Tekst in beeld)
JRO@limburg.be
Volg de provincie Limburg
@LimburgBE
/LimburgBE
Praat mee #LimburgBE