“Buitenlandse missies”, noemt Kris Leenaers het in zijn legerjargon. In de praktijk betekent dat: als soldaat naar de gevaarlijkste plekken op de wereldbol trekken, om daar oorlog te voeren of de vrede te bewaken.
En dat heeft Leenaers vaak gedaan in z’n carrière. Nu wil hij zijn ervaringen doorgeven. “Zeker onze jeugd weet niet goed wat oorlog precies inhoudt. Op school leren ze dat WO I eindigde in 1918. Maar in realiteit zijn de laatste Limburgse soldaten pas in maart 1919 thuisgekomen. En velen zelfs helemaal niet. Oorlog maakt slachtoffers.”
Met provinciale subsidies en de hulp van heemkundige kring De Graef startte 1ste Korporaal Chef Kris Leenaers een project op dat de bijna vergeten verhalen van de oorlog terug naar boven moest brengen.
“De executie van Peter Joseph Claes, bijvoorbeeld, die door de Duitsers in Kuringen gefusilleerd werd wegens spionage. Zijn verhaal was verdwenen, ook al kwam zijn familie uit de streek. Hij heeft nu een borstbeeld gekregen.”
Jongeren werden naar de Westhoek gestuurd, waar ze dertien potjes met grond vulden. Die aarde werd tijdens een druk bijgewoonde plechtigheid in Kuringen opnieuw begraven naast de kerk, als symbool voor dertien gesneuvelde soldaten.
“Het project heeft zeer tastbare, concrete uitlopers, zoals de dertien grafstenen aan de kerk en naslagwerken die we nog aan het samenstellen zijn. Maar even belangrijk zijn de gesprekken die de jongeren met hun grootouders hadden. Voor veel van hen was het de eerste keer dat de oorlog in Limburg in de eigen familie ter sprake kwam. Het is belangrijk dat die verhalen doorgegeven worden, en dat mensen weten wat oorlog écht is.”
In cijfers
Kris Leenaers kreeg een WO I-subsidie van 8.000,00 euro. De specifieke projectsubsidie met betrekking tot WO I is intussen afgelopen en kan niet meer aangevraagd worden.
Projectsubsidie onroerend erfgoed
Heb jij een project rond onroerend erfgoed in Limburg? Dan kun je een projectsubsidie aanvragen bij de provincie. Je kunt 60 % van de kosten terugkrijgen, tot 25.000,00 euro.
Deadline
Een aanvraag dien je voor 1 april of 1 oktober in door het formulier op de website in te vullen.
Meer info op www.pcce.be/erfgoedsubsidies
Limburg 1914 - 1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog
Met dit project ondersteunt de provincie een brede waaier aan activiteiten die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houden.
Leren over de oorlog
"Limburg 1914 - 1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog" krijgt in Kuringen ook een pedagogisch luik. Studenten van hogeschool PXL worden begeleid bij hun eindwerk geschiedenis of hun bachelordiploma en voor de lagere scholen wordt een lespakket uitgewerkt.
Info via kris.leenaers@telenet.be
< fotobijschrift > Kris Leenaers aan het graf van Peter Joseph Claes.