Het Sint-Agnesbegijnhof is zonder twijfel één van de drukst bezochte plekjes van Sint-Truiden. Sinds 1998 is het erkend als Werelderfgoed door de Unesco.
In de Begijnhofkerk vind je een schitterende reeks muurschilderingen van het begin van de 14de tot het einde van de 16de eeuw. Het barokorgel in deze kerk is het oudste homogeen bewaarde én bespeelbare orgel van het land (Hoei, 1644-1646).
Meer info over het Begijnhof en de Begijnhofkerk van Sint-Truiden vind je in de brochure "Hof van Sint-Agnes Sint-Truiden" (2,50 euro). Een uitgebreide geschiedenis kun je terugvinden het vind je in het boek "In zuiverheid leven. Hetsint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden" (35,00 euro). Deze publicaties zijn verkrijgbaar in de Begijnhofkerk of bij het PCCE.
Behoud en beheer
Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) staat in voor het behoud en beheer van de Begijnhofkerk. Wil je zelf een concert, expo of ander evenement organiseren in de Begijnhofkerk, Neem contact op met Betty Simon (betty.simon@limburg.be - 011 23 75 81) of Kes Philipsen (kes.philipsen@limburg.be - 011 23 75 83) voor meer informatie.
De toeristische openstelling van de Begijnhofkerk is in handen van de stad Sint-Truiden. Heb je vragen over je bezoek aan de Begijnhofkerk? Neem contact op met Toerisme Sint-Truiden via tel. 011 70 18 18 of stuur een e-mail naar info.toerisme@sint-Truiden.be.
Digitale ontsluiting
Heb je altijd al eens de Begijnhofkerk van Sint-Truiden willen bezoeken, maar de kans nog niet gehad? Vanaf nu is het interieur van de kerk ook digitaal toegankelijk. Via een 3D opname werd het interieur van de kerk in hoge resolutie op vier niveaus vastgelegd. Zo kun je ook plekjes in de kerk ontdekken die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek.
Ga naar de 3D showcase - instructies bij het navigeren op het platform
- Je kunt op de overloop boven de spitsboog staan om het eikenhouten tongewelf (ca.1507-1510) van dichtbij te bewonderen.
→ Klik op niveau 4 in de werkbalk linksonder, of ga via de houten wenteltrap aan het koor, en krijg een beeld vanuit het hoogste punt in de kerk (ca. 9 m hoog). - Je kunt ook het oudste in zijn geheel bewaarde en bespeelbare orgel van België van dichtbij bewonderen zoals nooit tevoren.
→ Beweeg tot aan de trap en klik op de treden. - Zelfs de muurschilderingen zijn tot op 8 m hoog in detail te bezichtigen.
→ Klik op de bovenkant van de pijlers.
Openingsuren
Van 1 april tot 31 oktober 2023:
- maandag: gesloten
- van dinsdag t.e.m. vrijdag: 10.00 - 17.00 u.
- zaterdag, zon- en feestdagen: 13.00 tot 17.00 u.
Toegang: gratis, tenzij anders meegedeeld