De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strikt noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om in de site te navigeren, of om te voorzien in door jou aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van jouw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker op maat gemaakte reclame en andere informatie te tonen.
Gert Jordens van het Jessenhofke

Jessenhofke

Laatst aangepast woensdag, 15 februari 2023, 12.43 u.

Motto:  Hier gaat niets verloren.

Jessenhofke brouwt eerste cradle-to-cradlebier

Biologische brouwerij Jessenhofke ontwikkelde in samenwerking met de biologische seitanmakerij Maya het Maya-bier. Dat is het eerste bier ter wereld gebrouwen volgens het cradle-to-cradle (C2C)-principe.

Jessenhofke brouwt lokaal bier met lokale producten. Als overtuigd bioconsument en -producent gaat bierbrouwer Gert Jordens veel verder dan het afpunten van de voorwaarden
om zijn bier biologisch te mogen labelen. "Ik beperk het transport en rijd op lpg. Het water in onze brouwerij verwarmen we met een zonneboiler. Voor het koelwater gebruiken we regenwater, dat we dan laten teruglopen. Het lageren gebeurt gewoon buiten in de kou, zonder bij te koelen."

Restproduct van seitan als grondstof voor bier

Met het Maya-bier gaat de brouwerij nog een stap verder. Voor de productie van dat bier ging Jessenhofke een samenwerking aan met het bedrijf Maya. Dat produceert onder meer seitan, een vegetarische eiwitbron op basis van tarwe. Gert Jordens: "Toen de mensen van Maya me vertelden dat er in hun spoelwater heel wat zetmeel zit, deed dat bij mij een belletje rinkelen. Omdat water en zetmeel twee essentiële ingrediënten van bier zijn, begon ik ermee te experimenteren. Ik verving het brouwwater gedeeltelijk door het zetmeelrijke restproduct van de Maya-seitan. Dat resulteerde in het eerste bier gebrouwen volgens het C2C-principe: het Maya-bier."

Certificaat nog niet rond

De C2C-filosofie (van wieg tot wieg) beschouwt afval als voedsel of grondstof. Volgens dat concept kunnen alle materialen na hun leven in het ene product nuttig worden
ingezet in een ander product. Alle restproducten moeten kunnen worden hergebruikt of milieuneutraal zijn om de kringloop compleet te maken en dat zonder kwaliteitsverlies.

Gert Jordens: "De C2C-certifiëring is nog niet rond omdat de procedure niet op maat van levensmiddelen gemaakt is. Toch gaat hier niets verloren. Het Maya-bier is niet alleen gebrouwen met restwater. Met de draf maken we nadien brood dat we gebruiken bij onze bierproeverijen of het gaat naar een bakkerij in de buurt.

Contactgegevens dienst

Milieu en Klimaat, Directie Omgeving
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

tel. 011 23 83 38
e-mail milieuenklimaat@limburg.be

Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9.00 tot 12.00 u. en van 12.30 tot 16.30 u.

Alle personeel van deze afdeling

Limburgse Klimaattuinen - Bouw mee aan een duurzaam klimaat - Campagne Limburgse klimaattuinen voor inwoners
Limburgse groendaken en gevels - Vergroen mee! - www.limburgsegroendakenengevels.be
naar het online platform Limburg in cijfers

Nieuws

maandag, 07 oktober 2024
 LINA - LImburg NAtuurlijk!
Laat je meevoeren door de herfst en ontdek het nieuwste LINA-nummer! Lees over de opkomst van jonge cidermakers die met hun ambacht niet alleen heerlijke cider maken, maar ook de unieke hoogstambomen...

Provincie Limburg is ook social