De impact van de sluiting van Ford Genk en haar toeleveranciers op het Limburgse economische weefsel is enorm. De deputatie heeft daarom aan de Vlaamse regering gevraagd om nieuwe en vooral additionele impulsen aan Limburg te geven. Met het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) wordt een veelheid aan projecten, acties en initiatieven gepland, die moeten resulteren in de versterking en versnelde ontwikkeling van de Limburgse economie en in de creatie van duurzame werkgelegenheid.
De land- en tuinbouwsector lijkt dan wel een kleine sector met weinig werkgelegenheid, ze heeft een grote impact op de tewerkstelling in de toeleverings- en verwerkingsindustrie. In het SALK-plan worden daarom middelen voorzien voor de verdere uitbouw van specifieke Limburgse deelsectoren met een grote lokale impact op de tewerkstelling. In de fruitsector zal daarom sterk worden ingezet op de afbakening van Bactievuurvrije en Little Cherry Virus vrije zones om de export van peren en kersen bijkomende stimulansen te geven. Daarnaast voorziet het SALK in een project rond automatisering van plukprocessen en nieuwe gebruikstechnologiën voor nevenstromen. Tot slot zal het Pcfruit met middelen uit het SALK inzetten op de uitbouw van een kenniscentrum voor wijnbouw.
Het SALK-plan ondersteunt daarnaast een andere belangrijke deelsector: de groenteteelt. In Limburg worden meer dan 2.400 ha groenten geteeld, die in Limburg verwerkt of verhandeld worden. Het Groente-InnovatieFonds heeft met SALK-middelen, impulsen gegeven aan de ontwikkeling van innovaties in de groentesector. Tevens wordt er ingezet op de ontwikkeling van Agropolis (Kinrooi) als innovatief terrein voor de ontwikkeling van nieuwe agrobusiness. Tot slot wordt gezocht naar betere synchronisatie in de afname van mest van Noord-Limburgse veehouders door Zuid-Limburgse akkerbouwers. Dit moet nieuwe kansen geven aan de landbouwers binnen het strenge wettelijke kader van de mestwetgeving.