Limburg, dat smaakt naar meer! Herman van Veen en Lieke Meijers creëren receptenboek met Limburgse smaken

05/02/2025

De website Limburg Smaakt Naar Meer, een initiatief van de provincie Limburg, brengt het unieke verhaal van onze Limburgse producten en de toegewijde boeren die ze voor ons maken. Het platform richt zich specifiek op de korte keten: producten die rechtstreeks van de boer komen. Bezoekers kunnen niet alleen de verhalen van de producenten ontdekken, maar ook eenvoudig lokale boeren en producenten in hun buurt vinden om hun winkelmand te vullen. Daarnaast biedt de website inspirerende recepten waarin Limburgse ingrediënten centraal staan, ideaal voor wie bewust en lokaal wil koken.

Dat de website enthousiast ontvangen wordt, merken we uit onverwachte hoek. Zo kregen we bericht vanuit Nederland dat Herman van Veen en de Limburgse (NL) Lieke Meijers de recepten op onze website hebben gebruikt voor een nieuw artistiek project. Het enthousiasme voor Limburgse producten blijkt dus letterlijk grensoverschrijdend!

Herman van Veen: “Men zegt: waar Nederland en Vlaanderen ophouden, begint Limburg. Die provincie, al zo vaak bezongen als dat wonderschone land met die laagbergse verten onder hoge luchten. Waar bronsgroen eikenhout de kronkelende beekjes siert, die schuren langs heuvelruggen, door weiden of reizende mergelmassieven. Overal stroomt water, maar dat in Limburg gulpt. In dit boekje staat beschreven wat wij in Limburg zo lekker vinden. Minder bekend, en hoe onterecht, zijn de Limburgse gerechten.”

Lieke Meijers: “Het was een warme zomerochtend in 2024. Herman vertelde enthousiast over een fantastische website die hij had ontdekt. ‘Limburg smaakt naar meer’. Een uiterst verzorgde website met Limburgse recepten en streekproducten. We waren gelijk verkocht. Het zou fantastisch zijn om deze recepten te mogen gebruiken in ons beoogde Limburgse kookboekje. Door deze samenwerking is ons boekje verwezenlijkt en komen voor mijn gevoel Vlaams en Nederlands Limburg proevend een stukje dichter bij elkaar.”

Bewust kiezen voor lokaal

Nu het nieuwe jaar van start is gegaan, een tijd vol goede voornemens, is het een perfect moment om bewuster te kiezen voor lokaal. Niet alleen draagt lokaal voedsel bij aan een gezondere levensstijl – minder bewerkt en vers van het veld – het steunt ook onze landbouwers, de drijvende kracht achter ons platteland. En met initiatieven zoals dat van Herman van Veen en Lieke Meijers krijgt Limburg (zowel Vlaams als Nederlands) een prachtig podium. 

Een voordeel dat je hebt als je recht van bij de boer koopt is, dat je het pure product koopt en geen hoog bewerkte voeding zoals dat vaak in de supermarkt teruggevonden wordt. Als je bij de boer koopt, dan zijn dat seizoensgebonden producten, wat soms wat extra creativiteit in de keuken vereist. Daarnaast steun je onze Limburgse landbouwers met een eerlijke prijs voor hun product. 

Gebruik de website om te ontdekken welke producenten bij jou in de buurt actief zijn. Door lokaal te kopen, investeer je in je eigen gemeenschap. Vandaag de dag zijn er 193 actieve Limburgse producenten geregistreerd op de website van Limburg Smaakt naar meer! Dat is heel wat. Ken je misschien producenten die nog niet op de website staan? Laat het ons weten!

Provincieraadslid Inge Moors
Inge Moors
gedeputeerde van Landbouw en Platteland