Zoeken

Solliciteren

  • Je solliciteert via de link naar het online sollicitatieformulier in de vacature. Stuur zeker jouw CV, motivatiebrief en een kopie van je diploma mee. Je sollicitatie moet in het Nederlands gebeuren om geldig te zijn en beoordeeld te kunnen worden.

    Vermeld in je motivatiebriefbrief duidelijk voor welke functie je solliciteert.

    De functievereisten staan vermeld in de vacature. Als je op voorhand weet dat je niet voldoet aan de diplomavereisten of vereiste ervaring, dan solliciteer je best niet. Als je twijfelt, neem gerust contact op of solliciteer op de vacature. We onderzoeken dan of je kan deelnemen aan de selectieprocedure en informeren je daarover.

  • De graden worden ingedeeld in vijf niveaus. De niveaus stemmen, met uitzondering van de niveaus D en E, overeen met een diplomavereiste van een bepaald onderwijsniveau.

    De niveaus en de daarmee overeenstemmende diploma’s of getuigschriften zijn:

    • niveau A: ofwel een masterdiploma, ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van twee cycli dat gelijkgesteld werd met universitair onderwijs;
    • niveau B: ofwel een bachelordiploma, ofwel een diploma van het hoger onderwijs van één cyclus of daarmee gelijkgesteld onderwijs
    • niveau C: een diploma van het secundair onderwijs of daarmee gelijkgesteld onderwijs
    •  niveau D: geen diplomavereiste, tenzij anders bepaald
    • niveau E: geen diplomavereiste.

    Bij sommige vacatures worden er extra jaren beroepservaring gevraagd of heb je een specifiek diploma nodig. We vermelden dit altijd in de vacaturetekst als dit bij een functie vereist is. 
     

  • Buitenlandse diploma’s kunnen enkel in aanmerking komen indien je kunt aantonen dat jouw diploma gelijkwaardig is aan een Vlaams diploma. Het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming, NARIC heeft de bevoegdheid om over deze gelijkwaardigheid te oordelen.

    Voor meer informatie en het indienen van een erkenningsaanvraag buitenlands diploma kun je terecht op www.naricvlaanderen.be. Let op: het kan enkele weken of maanden duren voor je aanvraag behandeld is en je hier uitsluitsel over hebt.

    Opgelet: een aantal diploma’s zijn automatisch gelijkgeschakeld aan een diploma uitgereikt in Vlaanderen. Ook hiervoor kun je terecht op de website van NARIC.

  • Ja, iedereen met een diploma gelijk of hoger dan het gevraagde diploma kan deelnemen aan de procedure. Indien je natuurlijk ook het vereiste diploma voor de functie hebt.

    Opgelet: je loon hangt af van de functie die je uitvoert en de daarbij horende salarisschaal.

Selectieprocedure

  • Een selectieprocedure bestaat uit verschillende stappen. Je ontdekt hier alle stappen.

  • Het uitgangspunt is de functiebeschrijving die bij de vacature hoort. Je kunt deze functiebeschrijving vinden op de website, of aanvragen via vacatures@limburg.be.

  • Ja, elke kandidatuur wordt schriftelijk beantwoord na de uiterste inschrijvingsdatum. We raden je aan om ook je spamberichten te controleren voor verdere berichten in het kader van de procedure. 

  • De schriftelijke proeven worden steeds anoniem afgenomen. Op de proef zelf mag je nergens je naam noteren. Je noteert je naam enkel op de voorziene plaats, aangeduid door de medewerker van de Directie HRM die de proef begeleidt. 

    Je krijgt bij de start van je proef een kandidaatnummer toegewezen. Dit nummer koppelt de Directie HRM aan je naam. De jury ontvangt enkel de genummerde proeven en kent bij de verbetering een score toe aan het nummer. 

    Nadat de Directie HRM de scores van de jury heeft ontvangen, worden de scores aan de namen van de kandidaten gekoppeld en dit op basis van het eerder toegekende nummer.

  • Voor vacatures waarvoor geen diplomavereisten zijn, kan het provinciebestuur een niveau- of capaciteitstest voorzien. Deze testen worden afgenomen door een extern assessmentbureau. 

    De testen worden via een computer afgenomen en verlopen geautomatiseerd zonder tussenkomst van de assessor. Dit garandeert de objectiviteit van het behaalde resultaat. 

    Een capaciteitstest meet zowel logisch denkvermogen, numeriek redeneervermogen als verbale intelligentie. Soms wordt dit in functie van de gevraagde capaciteiten aangevuld met een planningsproef. De niveautest geeft een globaal inzicht in het intelligentieniveau van de kandidaat. Het voordeel voor de kandidaat is dat die, ondanks het tijdens de schoolperiode niet behalen van een bepaald diploma, aan de hand van de test zijn of haar intellectuele capaciteit op het gevraagde niveau kan aantonen.

  • Neen. Omwille van organisatorische redenen is het voor de Directie HRM niet mogelijk om het selectieprogramma aan te passen aan de specifieke vragen van kandidaten.

  • Hoe lang een selectieprocedure duurt, is afhankelijk van de aard van de functie, de verschillende selectietechnieken die toegepast worden en het aantal kandidaten dat aan een selectieprocedure deelneemt.

    De minimale doorlooptijd tussen de bekendmaking en de effectieve aanstelling is twee maanden. Gemiddeld duurt deze periode echter tussen de vier en vijf maanden.

  • Ja. De provincie Limburg organiseert geen aparte selecties voor personen met een beperking, leerstoornis of ziekte. De organisatie voorziet redelijke aanpassingen en aparte begeleiding binnen de gewone selectieprocedures zodat je beperking, leerstoornis of ziekte je deelname aan de selectie niet verhindert. 

    De aanpassingen zijn afhankelijk van de selectieprocedure en beperking (visueel, motorisch, auditief, …), leerstoornis of ziekte. 

    Enkele voorbeelden van ondersteuningsmogelijkheden:

    • testen afleggen op pc’s met vergroot- of voorleessoftware of pc’s met brailleleesregel
    • paginagrootte aanpassen
    • extra ruimte voorzien

    Je kunt deze aanpassingen aanvragen via vacatures@limburg.beOm de ondersteuning te kunnen organiseren vragen we je dit tijdig (bij voorkeur minstens 14 dagen voor de start van de selectieprocedure) te melden.

Resultaat van de selectieprocedure

  • Bij sommige vacatures staat vermeld dat de selectieprocedure als doel heeft een wervingsreserve aan te leggen. Dan verwachten we dat er in de nabije toekomst meerdere functies met hetzelfde profiel vacant verklaard worden. Dit staat altijd duidelijk vermeld in de vacaturetekst. 

    Als je geslaagd bent voor een selectieprocedure, maar niet als eerste gerangschikt bent, word je opgenomen in de werfreserve. Dit betekent dat je geschikt bent voor de functie. Als de eerst gerangschikte de job weigert, wordt de job aangeboden aan de tweede hoogst gerangschikte kandidaat enz. 

    Op het moment dat een nieuwe functie vacant verklaard wordt en waarvan het profiel hetzelfde is als het profiel dat gebruikt is voor de aanleg van de wervingsreserve, worden de kandidaten in volgorde van geschiktheid gecontacteerd.

    Een werfreserve blijft twee jaar geldig. De wervingsreserve kan verlengd worden met periodes van één jaar, maar met een maximale duurtijd van vier jaar. Daarna moet je opnieuw solliciteren en proeven afleggen om opnieuw in de werfreserve te komen. 

    Ben je geslaagd voor een functie, maar wil je niet meer op de werfreserve staan? Stuur dan een e-mail naar vacatures@limburg.be en wij schrappen je van deze lijst. 

  • Nadat je aan een selectieprocedure hebt deelgenomen bij het provinciebestuur Limburg, heb je in het kader van openbaarheid van bestuur, de mogelijkheid om de resultaten van je selectie in te kijken.

    Je kan terecht bij de Directie HRM, de selectieverantwoordelijke of via vacatures@limburg.be voor mondelinge feedback. 

    Wil je zowel een papieren als digitale versie van je resultaat? Dan kan je contact opnemen met onze Juridische dienst. Stuur een e-mail naar griffie@limburg.be met vermelding van de titel van de functie en een omschrijving van welk gedeelte van de selectieprocedure je inzage wenst te hebben.