Tijdens hevige onweersbuien worden bodemdeeltjes losgemaakt en verplaatst door het water. Dat is erosie. Vaak worden er modderstromen gevormd die terechtkomen in bebouwd gebied of in waterlopen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te voorkomen.
Enerzijds zijn er brongerichte maatregelen die ervoor zorgen dat de bodem beter bestand is tegen erosie en bodemdeeltjes minder gemakkelijk loskomen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de bodemstructuur verbetert zodat het regenwater beter kan infiltreren en dus minder afspoelt. Voorbeelden hiervan zijn niet-kerende bodembewerking, directe inzaai, groenbedekkers in de winter, organische bemesting zoals stalmest of compost toedienen.
Anderzijds voorkomen symptoomgerichte maatregelen de negatieve gevolgen van bodemerosie. Deze maatregelen zullen het afstromend water en modder geleiden, opvangen of vertraagd afvoeren. De voornaamste maatregelen zijn grasstroken, plantaardige dammen zoals hakselhout- of strobalendammen, aarden dammen en bufferbekkens.
De meeste Haspengouwse gemeenten hebben een erosiebestrijdingsplan. Dat beschrijft de prioritaire knelpunten en bepaalt een mix van maatregelen om de erosieproblemen in deze knelpunten op te lossen.
En de verplichte maatregelen? Bovenstaande erosiebestrijdingsmaatregelen zijn afhankelijk van de vrijwillige medewerking van landbouwers. Dat heeft echter ook zijn beperkingen. De Vlaamse Overheid heeft sinds 2005 de, op Europees niveau besliste randvoorwaarden in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), aangewend om een aantal verplichte erosiebestrijdingsmaatregelen in te zetten.
De Vlaamse Overheid publiceerde twee handige brochures met meer informatie: