Als je wilt bouwen of verbouwen aan een officiële waterloop, gelden er specifieke regels die het beheer van onbevaarbare waterlopen mogelijk maken en de waterkwaliteit helpen beschermen. De afstandsregels gelden in de vijfmeterzone en de eenmeterzone.
Wanneer je een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt voor een perceel aan een officiële waterloop of in overstromingsgevoelig gebied zal de overheid onderzoeken of het project een schadelijk effect op het watersysteem zal hebben, de zgn. watertoets. Het resultaat staat in de waterparagraaf die bij de stedenbouwkundige vergunning wordt gevoegd. Deze kan bestaan uit constructievoorwaarden of oplossingen om het schadelijk effect te voorkomen/milderen.
Op www.integraalwaterbeleid.be vind je een toepassing die zowel particulieren, architecten als overheden kunnen raadplegen om jou bij de juiste adviserende overheid te brengen.
Voor alle werken die je zelf aan waterlopen wilt uitvoeren, moet je een specifieke vergunning of machtiging aanvragen. Bij niet-geklasseerde waterlopen en waterlopen van tweede en derde categorie is steeds een vergunning vereist van de deputatie (provincie). Bij onbevaarbare waterlopen van eerste categorie moet je aankloppen bij de Vlaamse Milieumaatschappij - afdeling Operationeel Waterbeheer, De Schiervellaan 7 in 3500 Hasselt.
Waarvoor is een machtiging vereist?
- Overwelvingen en brugjes
- Lozingen en lozingsconstructies
- Verlegging
- Ophoging van de vijfmeterzone aan de waterloop
- Stuwen en watertapping
- Kruisingen
Via www.geopunt.be kun je zelf gemakkelijk opzoeken of de waterloop langs jouw perceel een officiële waterloop is. Wil je zeker weten of iets toegelaten is, contacteer het meldpunt.