Effectief overstromingsgevoelige gebieden hebben een hoog risico op overstromingen. Deze gebieden zijn meestal historisch gekend als overstromingszones en berekeningsmodellen geven hier een hoog risico aan.
In deze zones gelden altijd strenge constructievoorwaarden. De bouwheer dient bijkomende investeringen te doen om veilig te bouwen. Deze bijkomende kosten lijken in eerste instantie niet noodzakelijk maar zorgen voor een duurzame oplossing die op lange termijn veel schade kan voorkomen.
Een gekende restrictieregel in deze zones is het verbod op het bouwen van kelders. Ook ophogingen van het terrein wordt in deze zones ontraden of tot een strikt minimum beperkt.
De algemene regel is dat er geen ruimte voor water mag ingenomen worden. Deze ingenomen ruimte kan voor meer problemen zorgen stroomafwaarts. Mogelijk kunnen er compenserende maatregelen worden opgelegd.
Ook buffervoorzieningen mogen niet in deze zones worden aangelegd. Meestal staan deze zones bij hoog water reeds onder water en kan er dus niet bijkomend in gebufferd worden.
Iedereen kan online controleren of zijn bouwproject gelegen is in een overstromingsgevoelige zone op www.waterinfo.be.