Om water op te stuwen en af te leiden heb je een machtiging nodig. Stuwen kan bijvoorbeeld nodig zijn om groene stroom op te wekken, om vijvers van water te voorzien of oude watermolens opnieuw in gebruik te nemen.
In de machtiging kan de provincie bepaalde voorwaarden opleggen, afhankelijk van de situatie. Zo mogen deze constructies bijvoorbeeld geen nieuwe vismigatieknelpunten veroorzaken en het behoud van een normaal waterpeil in de waterloop moet gegarandeerd blijven. Een stuw moet oordeelkundig en tijdig omhoog of omlaag gelaten worden om schade en wateroverlast te voorkomen.
Je mag wel met mondjesmaat water onttrekken aan de waterloop. Hiervoor heb je als oevereigenaar (aangelande) in principe geen vergunning nodig op voorwaarde dat de afwaarts gelegen aangelanden nog voldoende water hebben. Zelfs bij droogte moet er minstens 10 cm water in de waterloop blijven. Er mag ook geen schade optreden aan het visbestand en aan de oevers door het onttrekken van water.
Wanneer je vaste constructies of bouwwerken wilt oprichten om water te onttrekken uit de beek, moet je wel een stedenbouwkundige vergunning en machtiging van de waterbeheerder aanvragen.