Bevers zijn vooral bekend om hun afgeplatte staart, zelfgebouwde dammen en afgeknaagde bomen. Ze hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten (wilg, populier, els). De bast, twijgjes en bladeren dienen als voedsel (het hout zelf wordt niet gegeten). De grotere takken worden gebruikt om burchten en dammen mee te bouwen.
Door het bouwen van dammen kunnen bevers het waterniveau in de buurt van hun burcht bepalen. Door de ingangen van de burcht onder water te zetten, bieden ze bescherming tegen roofdieren. De beverdammen zijn strikt beschermd!
Soortenbescherming
Minister Schauvliege stelde het soortbeschermingsprogramma bever op. Omdat de beverpopulatie een duidelijke positieve trend kent, en de soort er net voor gekend is zelf zijn habitat in te richten, werd ervoor gekozen om de beschermingsmaatregelen te richten op conflictbeheersing.
Het soortbeschermingsprogramma bevat een algemene afwijking voor waterbeheerders. Die laat hen onder strikte voorwaarden toe om snel in te grijpen buiten de voor natuur kwetsbare gebieden (SBZ, VEN, natuur en bos op gewestplan). Op die manier kan sneller gereageerd worden om economische schade te voorkomen. Binnen de voor natuur kwetsbare gebieden moet nog steeds een individuele afwijking worden aangevraagd.