In natuurlijke beken ontstaan door de kracht van het stromende water meanders, holle oevers en een stroomkuilenpatroon. Op die manier is er veel structuurvariatie en daarom ook veel verschillende habitats voor planten en dieren.
In het verleden werden vele beken rechtgetrokken om het water sneller te laten afstromen. De oevers werden gefixeerd met betuining. En daarmee ging ook de structuurvariatie van de beken verloren. Er is nog nauwelijks afwisseling in stroomsnelheid of bodemsubstraat.
Structuurvariatie is samen met een goede waterkwaliteit van levensbelang voor de biodiversiteit in en rond de beken. Daarom investeert de provincie Limburg in projecten om de beekstructuur te herstellen.
Na jarenlang in een rechtgetrokken bedding te hebben gestroomd, werden er in 2015 opnieuw kronkels aangelegd in de Motbeek in Borgloon. De provincie Limburg, Natuurpunt Borgloon en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren creëerden een nieuwe, meer afwisselende loop voor de Motbeek. Want hoe meer variatie, hoe meer verschillende planten en dieren een plekje zullen vinden in en rond de herstelde Motbeek.