Er worden twee types dammen gebruikt voor erosiebestrijding: aarden dammen en dammen uit plantaardige materialen.
Aarden dammen worden logischerwijs opgebouwd uit aarde die ter plaatste gewonnen wordt door het uitgraven van een erosiepoel. Aarden dammen vangen het afstromend water en leemdeeltjes tijdelijk op in een erosiepoel achter de dam, waarbij het sediment kan bezinken en het water vertraagd wordt afgevoerd.
Zo vermindert de kans op bodemerosie stroomafwaarts van de dam, worden wegen en bebouwing beschermd tegen water- en modderoverlast en wordt het afvoerdebiet naar de waterlopen beperkt.
In tegenstelling tot aarden dammen zijn dammen uit plantaardige materialen waterdoorlatend. Ze kunnen opgebouwd worden uit wilgentenen, strobalen, hakselhout of kokosbalen.
Dammen uit plantaardige materialen worden vooral gebruikt voor het opvangen van leemdeeltjes of sediment. Doordat het afstromende water wordt afgeremd, kan het meegevoerde sediment bezinken. Tegelijkertijd neemt de uitschurende kracht van het water af. Omdat de materialen vergankelijk zijn, moeten ze sneller vervangen worden.
Heb je zelf een probleem met afstromend water of modder? De erosiecoördinatoren geven graag advies voor jouw specifieke situatie.
De Vlaamse Overheid publiceerde 2 handige brochures met meer informatie: