Community Supported Agriculture, kortweg CSA, is een concept waarbij de landbouwer en de consument samenwerken en samen zoeken naar oplossingen voor onze voedselketen die economisch, ecologisch en sociaal duurzaam zijn. Het CSA-principe biedt een antwoord op de maatschappelijke trend van de bewustwording van de herkomst van ons voedsel, de aandacht voor het terugdringen van de voedselkilometers en de reactie op de individualistische maatschappij.
Het is bekend dat de administratieve verplichtingen voor het oprichten van een CSA-bedrijf de nodige complexiteit met zich meebrengen. Naast de "gewone" administratieve verplichtingen dient een dergelijk bedrijf te voldoen aan diverse landbouwgerelateerde administratieve verplichtingen. Al deze administratieve verplichtingen moeten bovendien ook nog eens op mekaar afgestemd worden en dit op maat van het bedrijf. Dat is vaak een kluwen voor de landbouwer. Daar komt ook nog bij dat de bestaande CSA’s voornamelijk een tuinbouwactiviteit uitoefenen. Het is niet uitgesloten dat er in de toekomst CSA-bedrijven starten met de exploitatie van (klein)vee, wat de toepassing van de wetgeving voor hen mogelijks nog complexer maakt.
De dienst Landbouw en Platteland wil op deze problematiek een antwoord bieden en stelt daarom, samen met het Vlaams Agrarisch Centrum (VAC), een digitale gids samen waarin al deze administratieve verplichtingen e.d. gebundeld staan. De nood aan een instrument waarin al deze administratieve verplichtingen, nuttige tips,… worden opgesomd op een overzichtelijk manier, is namelijk groot. Bovendien levert zo’n instrument een aanzienlijke bijdrage aan de duurzaamheid van een CSA-bedrijf.