PDPO III
Het Limburgse platteland is reeds geruime tijd in beweging. In 2000 gingen de Vlaamse provincies een eerste keer de uitdaging aan om een plattelandsontwikkelingsbeleid uit te werken. Deze eerste stappen werden gezet in het kader van de Europese verordening 1257/1999 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw en het Programma voor Plattelandsontwikkeling in Vlaanderen, periode 2000-2006.
Gezien het succes van de eerste programmaperiode trad de provincie in de periode 2007-2013 een tweede maal op als regisseur van heel wat plattelandsprojecten en vonden talrijke realisaties plaats. Stuk voor stuk dragen deze realisaties bij aan de duurzame en kwalitatieve ontwikkeling van het platteland.
Ook tijdens de periode 2014-2020 zal de provincie opnieuw het voortouw nemen in haar streven om de identiteit van het platteland te versterken. Kwaliteitsvolle plattelandsprojecten met een hefboomkarakter dragen ertoe bij dit streefdoel te behalen. Plattelandsprojecten kunnen wederom gebruik maken van Europese, Vlaamse en provinciale middelen binnen PDPO.
In deze periode wordt er een bijkomende impuls gegeven aan plattelandsontwikkeling door het invoeren van een nieuwe pijler die het mogelijk maakt om enkele met Vlaamse en provinciale middelen projecten te realiseren. Dergelijke projecten zijn niet gekoppeld aan het Vlaams PDPO en zullen Platteland Plus – projecten worden genoemd.
Het provinciaal plattelandsontwikkelingsplan 2014-2020 vormt de rode draad in de realisatie van plattelandsprojecten en schenkt bijzondere aandacht aan de verhoging van het welzijn op het platteland en aan de ondersteuning van kwaliteitsvol ondernemerschap in het landelijk gebied. Tevens zijn de ontwikkeling van de open ruimte en het verhogen van de belevingswaarde op het platteland belangrijke prioriteiten binnen het plattelandsbeleid.
Maatregel 1 Omgevingskwaliteit
Het Limburgse platteland is voortdurend in beweging. Dankzij Europese, Vlaamse en provinciale middelen kan het Limburgse platteland zich verder blijven ontwikkelen tot een dynamisch gebied waar het goed vertoeven is.
De maatregel "Versterken van de omgevingskwaliteit en de vitaliteit op het platteland" streeft naar de realisatie van projecten m.b.t. het verhogen van de beleving op het platteland, geïntegreerde landschapszorg en de verhoging van het welzijn.
Projectvoorstellen binnen deze maatregel dienen invulling te geven aan één van de volgende acties.
- De beleving van het platteland verhogen
- Een geïntegreerde landschapszorg bevorderen
- De sociale samenhang en betrokkenheid van plattelandsgemeenschappen verhogen
- Welzijn van kwetsbare groepen verhogen
- Zorgverlening op het platteland optimaliseren
Ingediende projectvoorstellen dienen tevens een link te leggen met de landbouw- en plattelandsgemeenschap.
Formulieren
- Marktbevraging - sjabloon
- Onderhandelingsprocedures - sjabloon
- Programmabanner OKW
- Wegwijzer indienen declaratiedossier
- Wegwijzer indienen declaratiedossier overgangsjaren 2021 en 2022
- Cofinancierings OKW aanvraag
- Aanmeldingsformulier projectconcept
- Voortgangsverslag project - sjabloon
- Wegwijzer OKW investeringen
- Ontvankelijkheidscriteria investeringen
- Wegwijzer OKW samenwerking
- Ontvankelijkheidscriteria samenwerking
- Beoordelingscriteria
- Risicomatrix
- Sanctiematrix communicatie
- Verklaring op eer Wet Overheidsopdrachten
- Sjabloon overeenkomst
- Communicatieverplichtingen
- Banner OKW
Steungebied
Projecten die uitvoering geven aan de maatregelen "Omgevingskwaliteit door investeringen" en "Omgevingskwaliteit door samenwerking" dienen te worden gerealiseerd binnen het afgebakende plattelandsgebied van de provincie Limburg. Het Limburgse plattelandsgebied bestaat uit een groep van rurale gemeenten. Een gemeente wordt volgens de definitie van het Vlaams programma voor Plattelandsontwikkeling als een plattelandsgemeente beschouwd indien zij een bevolkingsdichtheid kent die lager ligt dan 350 inwoners per km² of indien haar bebouwde oppervlakte zich beneden de 15 % situeert.
De donkergroene zones op de kaart van Limburg zijn de plattelandsgebieden van de provincie Limburg.
Welke soort van projecten en in welke gemeente ze uitgevoerd kunnen worden, is afhankelijk van de maatregelen waarbinnen het project wordt uitgevoerd.
Projecten kunnen maximaal 65 % aan Europese, Vlaamse en provinciale subsidiëring genieten. De promotor(en) en eventuele copromotor(en) dienen zelf de overige 35 % projectkosten te dragen. Hierbij is het belangrijk te noteren dat financiële middelen uit het Vlaamse Plattelandsfonds mogen beschouwd worden als eigen middelen. Andere Vlaamse projectsubsidies kunnen niet worden gecombineerd met subsidies van de maatregel omgevingskwaliteit.
Beoordelingscriteria
Projectaanvragen die ingediend worden binnen de maatregel "Omgevingskwaliteit" zullen onderworpen worden aan een aantal beoordelingscriteria.
Communicatie
Om het grote publiek te informeren over de betrokkenheid van de verschillende overheden (Europa, Vlaanderen en provincie) bij plattelandsontwikkeling wordt deze aan de hand van hun logo’s en een slagzin gecommuniceerd. Deze communicatie zal gebeuren zolang het project loopt en dus betalingen gebeuren. Bij alle publicaties en promotiemateriaal (kaarten, brochures, artikels, websites, uitnodigingen, ...), werfinrichtingen, infoborden, ... over het project die gedrukt of geplaatst worden, moeten de logo’s van Europa, de Vlaamse overheid en de provincie en de slagzin "Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland" vermeld worden.
De meest recente informatie, drukklare sjablonen van informatie- en werfborden en informatieposters en de verplichte logo’s vind je terug op www.vlaanderen.be/pdpo en ook op deze webpagina.Kosten die niet voldoen aan de communicatieverplichting worden niet gesubsidieerd. Als het druktechnisch onmogelijk is (vb. balpennen wegens te klein oppervlak) om die verplichtingen na te komen, geldt er een vrijstelling, die wordt expliciet aangevraagd aan het Plattelandsloket, die het voorlegt aan de beheersdienst (VLM).
Voor wie geldt welke communicatieverplichting?
- Iedere begunstigde die investeringssteun ontvangt of een goedgekeurd investeringsproject heeft, waarbij de totale overheidssteun meer dan 50.000,00 euro bedraagt: klein informatiebord.
Indien dit totale steunbedrag meer dan 100.000,00 euro bedraagt bedraagt en het project betreft de aankoop van een fysiek object, moet tevens een permanent werfbord geplaatst. - Infrastructuurvoorzieningen of bouwwerkzaamheden waarbij de totale overheidssteun meer dan 100.000,00 euro bedraagt:
- groot informatiebord
én - permanent werfbord binnen 3 maanden na afronding (tot 5 jaar na afloop).
- groot informatiebord
- Projecten waarvan de totale overheidssteun meer dan 10.000,00 euro bedraagt: informatieposter (minstens A3-formaat).
- Iedereen die voorlichtings- en communicatiemateriaal (publicaties, affiches, …) over PDPO III verspreidt.
- Iedereen die in kader van het gesteunde project een website, voor professioneel gebruik, opricht.
Voor de communicatiemiddelen zijn specifieke richtlijnen uitgezet.
Informatieborden (klein en groot)
Op de informatieborden (grootte minstens A4-formaat) wordt minstens het volgende vermeld: beschrijving van het project of concrete actie financiële bijdrage van ELFPO (in absolute cijfers in euro, 50 % van het steunbedrag) de nodige logo’s en slogans (zodanig dat ze tenminste 25 % van de oppervlakte van het bord innemen) Deze dienen tenminste tijdens de implementatie van het project/de investering omhoog te hangen, op een voor het publiek zichtbare plaats. Op de website www.vlaanderen.be/pdpo en op deze webpagina kun je een gebruiksklaar sjabloon invullen en afdrukken.
Permanent werfbord
Voor investeringen/operaties met minstens 100.000,00 euro overheidssteun, waarbij (onder andere) een fysiek object werd aangekocht of een infrastructuur of bouw werd gefinancierd, moet binnen de 3 maanden na afronding een permanent werfbord geplaatst worden op een voor het publiek gemakkelijk leesbare locatie. Dit permanent werfbord moet minimaal 5 jaar na het project blijven staan. Hierop moet worden vermeld: titel operatie of concrete actie belangrijkste doelstelling financiële bijdrage van ELFPO (in absolute cijfers in euro, 50 % van het steunbedrag) de nodige logo’s en slogans (zodanig dat ze tenminste 25 % van de oppervlakte van het bord innemen) Op de website www.vlaanderen.be/pdpo en op deze webpagina kun je een gebruiksklaar sjabloon invullen en afdrukken.
Informatieposter
De poster heeft minstens het formaat A3 en bevat volgende elementen: beschrijving van het project of concrete actie, financiële bijdrage van ELFPO (in absolute cijfers in euro, 50 % van het steunbedrag) de nodige logo’s en slogans (zodanig dat ze tenminste 25 % van de oppervlakte van het bord innemen). De poster dient tenminste tijdens de implementatie van het project omhoog te hangen, op een voor het publiek gemakkelijk zichtbare plaats. Op de website www.vlaanderen.be/pdpo en op deze webpagina kan je een gebruiksklaar sjabloon invullen en afdrukken.
Voorlichtings- en communicatiemateriaal & website
Op de titelpagina van publicaties (op papier en/of elektronisch verspreid), op websites en op affiches over maatregelen en acties in het kader van Leader die worden gefinancierd door het ELFPO, de Vlaamse overheid en de provincies, moeten minimaal de volgende elementen worden opgenomen.
- Europees logo, Vlaams logo met ELFPO-slogan en het logo van de provincie
- Link naar de website van de Europese Commissie (https://ec.europa.eu/agriculture/)
- Link naar www.vlaanderen.be/pdpo (beheerauthoriteit PDPO III)
- Link naar platteland.limburg.be
- Naam verantwoordelijke uitgever met instantie die verantwoordelijk is voor de inhoud van de informatie
- Bij professionele websites waarbij een directe link is tussen het doel van de website en de gesteunde operatie, moet er een korte beschrijving van de operatie vermeld worden (met doelstellingen en resultaten), met expliciete vvermelding van de ELFPO-steun.
Download: banner maatregel Omgevingskwaliteit
- Iedere begunstigde die investeringssteun ontvangt of een goedgekeurd investeringsproject heeft, waarbij de totale overheidssteun meer dan 50.000,00 euro bedraagt: klein informatiebord.
LEADER
LEADER is een subsidieprogramma dat deel uitmaakt van het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Via het programma bundelen de Europese Unie de Vlaamse overheid en de provincies de krachten om het economisch en maatschappelijk weefsel van het platteland te versterken. Het programma focust daarbij sterk op lokale initiatieven. Leader is uniek omwille van zijn aparte methodiek. Binnen Leader bundelen zowel besturen (provincie, steden en gemeenten) als plattelandsverenigingen hun krachten binnen de Plaatselijke Groep om samen de uitdagingen in een specifiek plattelandsgebied aan te pakken. Om ervoor te zorgen dat de projecten maximaal binnen het plattelandsbeleid en de gebiedsgerichte plattelandsvisie voor lange termijn passen hebben de Plaatselijke Groepen een lokale ontwikkelingsstrategie opgemaakt.
PG Haspengouw
De Plaatselijke Groep Haspengouw werd opgericht op 8 juni 2015 en bestaande uit de provincie Limburg, 16 steden en gemeente en 19 plattelandsactoren.
De Plaatselijke Groep is actief in afgebakend gebied (kaart) en zal tot 2020 werken aan volgende plattelandsthema’s en maatregelen uit zijn lokale ontwikkelingsstrategie.
Thema Leefbare dorpen
- Maatregel 1 - Inzetten op sociale inclusie via ontmoetingsmomenten
- Maatregel 2 - Ondersteunen van voorzieningen in kleine dorpskernen
Thema Bodem- en waterbeheer
- Maatregel 1 - Verbeteren van de bodemkwaliteit en –beheer
- Maatregel 2 - Verbeteren van de waterkwaliteit en –kwantiteit
- Maatregel 3 - Kennisoverdracht ter bevordering van het gebruik van duurzame technieken en processen in het kader van bodem- en waterbeheer
Thema Landbouw- en natuureducatie
- Maatregel 1 - Verbeteren van het aanbod landouw- en natuureducatie
- Maatregel 2 - Ondersteunen van belevingsvolle en educatieve activiteiten en belevingselementen naar het grote publiek
Met een cofinancieringsbudget van 2 miljoen euro ondersteunt de Plaatselijke Groep Haspengouw zowel kleinschalige projecten als grotere projecten die invulling kunnen geven aan de vastgelegde plattelandsthema’s.
Ook in dit programma gebruikt de provincie Limburg als eerstverantwoordelijke haar ervaring die ze heeft opgedaan in de begeleiding van talrijke andere Europese programma’s om de middelen zo goed als mogelijk te investeren in het Limburgse platteland.
Steungebied
Het Leadergebied Haspengouw waarin de lokale ontwikkelingsstrategie wordt uitgevoerd bestaat uit het grondgebied van 16 gemeenten namelijk: Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Gingelom, Alken, Wellen, Borgloon, Heers, Kortessem, Tongeren, Herstappe, Hoeselt, Bilzen, Riemst, Voeren
Projecten die uitgevoerd worden op het grondgebied van deze gemeenten, die vallen binnen de maatregels van de lokale ontwikkelingsstrategie en voldoen aan de selectie- en beoordelingscriteria kunnen Leadersteun ontvangen van de Plaatselijke Groep Haspengouw.
De Plaatselijke Groep
De Plaatselijke Groep Haspengouw is samengesteld uit een geheel van partners waarin de sociaal-economische sectoren van het gebied evenwichtig en representatief vertegenwoordigd zijn. De Plaatselijke Groep is het Beheerscomité van deze interlokale vereniging en heeft onder meer de volgende taken:
- lanceren van oproepen voor Leaderprojecten na goedkeuring van de ontwikkelingsstrategie
- ontwikkelingsstrategie bekend maken in de streek
- de ingediende projectconcepten– en formulieren in behandeling nemen
- opvolgen voortgang ontwikkelingsstrategie
- beslissen over wijzigingen in de ontwikkelingsstrategie
- opmaken en goedkeuren van het draaiboek.
Publieke sector Eerstverantwoordelijke Lokale besturen provincie Limburg (Halen, Herk-de- Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Gingelom, Alken, Wellen, Borgloon, Heers, Kortessem, Tongeren, Herstappe, Hoeselt, Bilzen, Riemst en Voeren) Land- en Tuinbouw PIBO-Campus Private sector Economie Unizo Limburg en Ondernemersplatform Land- en Tuinbouw Landbouwkamer/BB Consult, Groene Kring, PcFruit en Bodemkundige Dienst van België Sociale economie De Winning en De Wroeter Arbeidscentrum Milieu RHV en Nationale Boomgaardenstichting Sociale leefbaarheid Rimo, Stebo en Ons Plattelandsbeleving Landelijke Gilden, Plattelandsklassen en Kasteel Mariagaarde Intermediaire dienstverlening Agrobeheercentrum ECO², LISRO en Toerisme Limburg Formulieren
- Lokale ontwikkelingsstrategie
- Wet op de Overheidsopdrachten - handleiding
- Wet op de Overheidsopdrachten - verklaring op eer
- Onderhandelingsprocedures - sjabloon
- Marktbevraging - sjabloon
- Sanctiematrix communicatie
- Sanctiematrix WOO
- Declaratiedossier - declaratieperiode juli - december 2024
Communicatie
Om het grote publiek te informeren over de betrokkenheid van de verschillende overheden (Europa, Vlaanderen en provincie) bij plattelandsontwikkeling wordt deze aan de hand van hun logo’s en een slagzin gecommuniceerd. Deze communicatie zal gebeuren zolang het project loopt en dus betalingen gebeuren. Bij alle publicaties en promotiemateriaal (kaarten, brochures, artikels, websites, uitnodigingen, ...), werfinrichtingen, infoborden, ... over het project die gedrukt of geplaatst worden, moeten de logo’s van Europa, de Vlaamse overheid, de provincie, Leader en de slagzin "Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland" vermeld worden.
De meest recente informatie, drukklare sjablonen van informatie- en werfborden en informatieposters en de verplichte logo’s vind je terug op www.vlaanderen.be/pdpo en ook op deze webpagina.Kosten die niet voldoen aan de communicatieverplichting worden niet gesubsidieerd. Als het druktechnisch onmogelijk is (vb. balpennen wegens te klein oppervlak) om die verplichtingen na te komen, geldt er een vrijstelling, die wordt expliciet aangevraagd aan het Leadersecretariaat, die het voorlegt de beheersdienst (VLM).
Voor wie geldt welke communicatieverplichting?
- Iedere begunstigde die investeringssteun ontvangt of een goedgekeurd investeringsproject heeft, waarbij de totale overheidssteun meer dan 50.000,00 euro bedraagt: klein informatiebord.
Indien dit totale steunbedrag meer dan 100.000,00 euro bedraagt bedraagt en het project betreft de aankoop van een fysiek object, moet tevens een permanent werfbord geplaatst. - Lokalen van een Plaatselijke Groep in kader van LEADER: klein informatiebord tijdens de LEADER-periode
- Infrastructuurvoorzieningen of bouwwerkzaamheden waarbij de totale overheidssteun meer dan 100.000,00 euro bedraagt:
- groot informatiebord
én - permanent werfbord binnen 3 maanden na afronding (tot 5 jaar na afloop).
- groot informatiebord
- Projecten waarvan de totale overheidssteun meer dan 10.000,00 euro bedraagt: informatieposter (minstens A3-formaat).
- Iedereen die voorlichtings- en communicatiemateriaal (publicaties, affiches, ...) over PDPO III verspreidt.
- Iedereen die in kader van het gesteunde project een website, voor professioneel gebruik, opricht.
Voor de communicatiemiddelen zijn specifieke richtlijnen uitgezet.
Informatieborden (klein en groot)
Op de informatieborden (grootte minstens A4-formaat) wordt minstens het volgende vermeld: beschrijving van het project of concrete actie financiële bijdrage van ELFPO (in absolute cijfers in euro, 50 % van het steunbedrag) de nodige logo’s en slogans (zodanig dat ze tenminste 25 % van de oppervlakte van het bord innemen) Deze dienen tenminste tijdens de implementatie van het project/de investering omhoog te hangen, op een voor het publiek zichtbare plaats. Op de website www.vlaanderen.be/pdpo en op deze webpagina kun je een gebruiksklaar sjabloon invullen en afdrukken.
Permanent werfbord
Voor investeringen/operaties met minstens 100.000,00 euro overheidssteun, waarbij (onder andere) een fysiek object werd aangekocht of een infrastructuur of bouw werd gefinancierd, moet binnen de 3 maanden na afronding een permanent werfbord geplaatst worden op een voor het publiek gemakkelijk leesbare locatie. Dit permanent werfbord moet minimaal 5 jaar na het project blijven staan. Hierop moet worden vermeld: titel operatie of concrete actie belangrijkste doelstelling financiële bijdrage van ELFPO (in absolute cijfers in euro, 50 % van het steunbedrag) de nodige logo’s en slogans (zodanig dat ze tenminste 25 % van de oppervlakte van het bord innemen) Op de website www.vlaanderen.be/pdpo en op deze webpagina kun je een gebruiksklaar sjabloon invullen en afdrukken.
Informatieposter
De poster heeft minstens het formaat A3 en bevat volgende elementen: beschrijving van het project of concrete actie, financiële bijdrage van ELFPO (in absolute cijfers in euro, 50 % van het steunbedrag) de nodige logo’s en slogans (zodanig dat ze tenminste 25 % van de oppervlakte van het bord innemen). De poster dient tenminste tijdens de implementatie van het project omhoog te hangen, op een voor het publiek gemakkelijk zichtbare plaats. Op de website www.vlaanderen.be/pdpo en op deze webpagina kun je een gebruiksklaar sjabloon invullen en afdrukken.
Voorlichtings- en communicatiemateriaal & website
Op de titelpagina van publicaties (op papier en/of elektronisch verspreid), op websites en op affiches over maatregelen en acties in het kader van Leader die worden gefinancierd door het ELFPO, de Vlaamse overheid en de provincies, moeten minimaal de volgende elementen worden opgenomen.
- Europees logo, Vlaams logo met ELFPO-slogan, het logo van de provincie én het logo van Leader Haspengouw
- Link naar de website van de Europese Commissie (https://ec.europa.eu/agriculture/)
- Link naar www.vlaanderen.be/pdpo (beheerauthoriteit PDPO III)
- Link naar platteland.limburg.be
- Naam verantwoordelijke uitgever met instantie die verantwoordelijk is voor de inhoud van de informatie
- Bij professionele websites waarbij een directe link is tussen het doel van de website en de gesteunde operatie, moet er een korte beschrijving van de operatie vermeld worden (met doelstellingen en resultaten), met expliciete vermelding van de ELFPO-steun.
Downloads
- Iedere begunstigde die investeringssteun ontvangt of een goedgekeurd investeringsproject heeft, waarbij de totale overheidssteun meer dan 50.000,00 euro bedraagt: klein informatiebord.
Jaarverslagen
De jaarverslagen van het Leaderprogramma geven per werkjaar de voortgang in de uitvoering van het programma Haspengouw weer.
Naast de verschillende oproepprocedures wordt ook een samenvatting van de goedgekeurde projecten gegeven en krijg je hier een overzicht van de vergaderingen van de Plaatselijke Groep en de vergaderingen van het Leadercomité.
Verder verneem je welke samenwerkingsinitiatieven en communicatieacties er op touw werden gezet.
Op deze wijze trachten we per jaar een duidelijk inzicht te geven in de werking en de uitvoering van het programma.
PG Kempen & Maasland
De Plaatselijke Groep Kempen en Maasland werd opgericht op 8 juni 2015 en bestaande uit de provincie Limburg, 13 steden en gemeente en 17 plattelandsactoren.
De Plaatselijke Groep is actief in een afgebakend gebied (kaart) en zal tot 2020 werken aan volgende plattelandsthema’s en maatregelen uit zijn lokale ontwikkelingsstrategie:
Thema Leefbare dorpen
- Maatregel 1 - Inzetten op sociale inclusie via ontmoetingsmomenten
- Maatregel 2 - Ondersteunen van voorzieningen in kleine dorpskernen
Thema Bodem- en waterbeheer
- Maatregel 1 - Verbeteren van de bodemkwaliteit en –beheer
- Maatregel 2 - Verbeteren van de waterkwaliteit en –kwantiteit
- Maatregel 3 - Kennisoverdracht ter bevordering van het gebruik van duurzame technieken en processen in het kader van bodem- en waterbeheer
Thema Landbouw- en natuureducatie
- Maatregel 1 - Verbeteren van het aanbod landouw- en natuureducatie
- Maatregel 2 - Ondersteunen van belevingsvolle en educatieve activiteiten en belevingselementen naar het grote publiek
Met een cofinancieringsbudget van 2 miljoen euro ondersteunt de Plaatselijke Groep Kempen en Maasland zowel kleinschalige projecten als grotere projecten die invulling kunnen geven aan de vastgelegde plattelandsthema’s.
Ook in dit programma gebruikt de provincie Limburg als eerstverantwoordelijke haar ervaring die ze heeft opgedaan in de begeleiding van talrijke andere Europese programma’s om de middelen zo goed als mogelijk te investeren in het Limburgse platteland.
Steungebied
Het Leadergebied Kempen en Maasland waarin de lokale ontwikkelingsstrategie wordt uitgevoerd bestaat uit het grondgebied van 13 gemeenten namelijk: Bocholt, Bree, Dilsen-Stokkem, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt, Peer.
Projecten die uitgevoerd worden op het grondgebied van deze gemeenten, die vallen binnen de maatregels van de lokale ontwikkelingsstrategie en voldoen aan de selectie- en beoordelingscriteria kunnen Leadersteun ontvangen van de Plaatselijke Groep Haspengouw.
Begunstigden
De Plaatselijke Groep heeft volgende categorieën van begunstigden bepaald die in aanmerking komen voor Leadersteun:
- publiekrechtelijke rechtspersonen (gemeenten, OCMW’s, openbare instellingen, provincies, ...)
- non-profitorganisatie met rechtspersoonlijkheid uit de private sector (vzw’s, stichtingen)
- non-profitorganisatie met rechtspersoonlijkheid uit de publieke sector (bv. intercommunales, autonome overheidsbedrijven)
- coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (CVBA) met een sociaal oogmerk of actief op vlak van natuur- en landschapszorg
- non-profitorganisaties zonder rechtspersoonlijkheid (feitelijke verenigingen)
Hierbij geldt wel dat:
- maximaal 5 % van de middelen die gedurende de volledige programmaperiode 2014-2020 voorzien zijn voor de betrokken provincies voor de maatregel "Uitvoering Lokale ontwikkelingsstrategie" kan worden toegekend aan de betrokken provinciale diensten
- de Vlaamse gemeenschap, het Vlaams Gewest en de respectievelijk verzelfstandigde agentschappen zijn uitgesloten van subsidiëring.
De Plaatselijke Groep
De Plaatselijke Groep Kempen en Maasland is samengesteld uit een geheel van partners waarin de sociaal-economische sectoren van het gebied evenwichtig en representatief vertegenwoordigd zijn. De Plaatselijke Groep is het Beheerscomité van deze interlokale vereniging en heeft onder meer de volgende taken:
- lanceren van oproepen voor Leaderprojecten na goedkeuring van de ontwikkelingsstrategie
- ontwikkelingsstrategie bekend maken in de streek
- de ingediende projectconcepten – en formulieren in behandeling nemen
- opvolgen voortgang ontwikkelingsstrategie
- beslissen over wijzigingen in de ontwikkelingsstrategie
- opmaken en goedkeuren van het draaiboek
Publieke sector Eerstverantwoordelijke Lokale besturen provincie Limburg (Bocholt, Bree, Dilsen-Stokkem, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer) Sociale leefbaarheid Welzijnsregio Private sector Economie Unizo Limburg en Ondernemersplatform Land- en Tuinbouw BB Consult, Groene Kring en PVL Bocholt Sociale economie De Winning vzw en De Biehal vzw Milieu RLLK/RLKM en Talea cvba Sociale leefbaarheid Rimo, CAW en Ons Plattelandsbeleving Landelijke Gilden en Plattelandsklassen Intermediaire dienstverlening Agrobeheercentrum ECO² en LISRO Formulieren
- Lokale ontwikkelingsstrategie
- Vlaams Programmadocument PDPO III
- Ontvankelijkheidscriteria
- Beoordelingscriteria
- Communicatiebrochure PDPO III
- Aanmeldingsformulier projectconcept
- Aanvraag cofinanciering projecten
- Projectconcept - handleiding
- Draaiboek PG Kempen en Maasland
- Inhoudelijk voortgangsrapport - sjabloon
- Overeenkomst promotoren - sjabloon
- Wegwijs voor het indienen van een subsidiedossier
- Wegwijs declaratie projecten tot en met 2020
- Wegwijs declaratie projecten overgangsjaren 2021 en 2022
- Declaraties Plattelandsloket - presentatie
- Wet op de Overheidsopdrachten - handleiding
- Wet op de Overheidsopdrachten - verklaring op eer
- Onderhandelingsprocedures - sjabloon
- Marktbevraging - sjabloon
- Plattelandsloket - handleiding
- Sanctiematrix communicatie
- Sanctiematrix WOO
- Declaratiedossier - declaratieperiode juli - december 2024
Communicatie
Om het grote publiek te informeren over de betrokkenheid van de verschillende overheden (Europa, Vlaanderen en provincie) bij plattelandsontwikkeling wordt deze aan de hand van hun logo’s en een slagzin gecommuniceerd. Deze communicatie zal gebeuren zolang het project loopt en dus betalingen gebeuren. Bij alle publicaties en promotiemateriaal (kaarten, brochures, artikels, websites, uitnodigingen, …), werfinrichtingen, infoborden, ... over het project die gedrukt of geplaatst worden, moeten de logo’s van Europa, de Vlaamse overheid, de provincie, Leader en de slagzin "Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland" vermeld worden.
De meest recente informatie, drukklare sjablonen van informatie- en werfborden en informatieposters en de verplichte logo’s vind je terug op www.vlaanderen.be/pdpo en ook op deze webpagina.Kosten die niet voldoen aan de communicatieverplichting worden niet gesubsidieerd. Als het druktechnisch onmogelijk is (vb. balpennen wegens te klein oppervlak) om die verplichtingen na te komen, geldt er een vrijstelling, die wordt expliciet aangevraagd aan het Leadersecretariaat, die het voorlegt de beheersdienst (VLM).
Voor wie geldt welke communicatieverplichting?
- Iedere begunstigde die investeringssteun ontvangt of een goedgekeurd investeringsproject heeft, waarbij de totale overheidssteun meer dan 50.000,00 euro bedraagt: klein informatiebord.
Indien dit totale steunbedrag meer dan 100.000,00 euro bedraagt bedraagt en het project betreft de aankoop van een fysiek object, moet tevens een permanent werfbord geplaatst. - Lokalen van een Plaatselijke Groep in kader van LEADER: klein informatiebord tijdens de LEADER-periode
- Infrastructuurvoorzieningen of bouwwerkzaamheden waarbij de totale overheidssteun meer dan 100.000,00 euro bedraagt:
- groot informatiebord
én - permanent werfbord binnen 3 maanden na afronding (tot 5 jaar na afloop).
- groot informatiebord
- Projecten waarvan de totale overheidssteun meer dan 10.000,00 euro bedraagt: informatieposter (minstens A3-formaat).
- Iedereen die voorlichtings- en communicatiemateriaal (publicaties, affiches, ...) over PDPO III verspreidt.
- Iedereen die in kader van het gesteunde project een website, voor professioneel gebruik, opricht.
Voor de communicatiemiddelen zijn specifieke richtlijnen uitgezet.
Informatieborden (klein en groot)
Op de informatieborden (grootte minstens A4-formaat) wordt minstens het volgende vermeld: beschrijving van het project of concrete actie financiële bijdrage van ELFPO (in absolute cijfers in euro, 50 % van het steunbedrag) de nodige logo’s en slogans (zodanig dat ze tenminste 25 % van de oppervlakte van het bord innemen) Deze dienen tenminste tijdens de implementatie van het project /de investering omhoog te hangen, op een voor het publiek zichtbare plaats. Op de website www.vlaanderen.be/pdpo en op deze webpagina kun je een gebruiksklaar sjabloon invullen en afdrukken.
Permanent werfbord
Voor investeringen/operaties met minstens 100.000,00 euro overheidssteun, waarbij (onder andere) een fysiek object werd aangekocht of een infrastructuur of bouw werd gefinancierd, moet binnen de 3 maanden na afronding een permanent werfbord geplaatst worden op een voor het publiek gemakkelijk leesbare locatie.
Dit permanent werfbord moet minimaal 5 jaar na het project blijven staan. Hierop moet worden vermeld: titel operatie of concrete actie belangrijkste doelstelling financiële bijdrage van ELFPO (in absolute cijfers in euro, 50 % van het steunbedrag) de nodige logo’s en slogans (zodanig dat ze tenminste 25 % van de oppervlakte van het bord innemen) Op de website www.vlaanderen.be/pdpo en op deze webpagina kun je een gebruiksklaar sjabloon invullen en afdrukken.
Informatieposter
De poster heeft minstens het formaat A3 en bevat volgende elementen: beschrijving van het project of concrete actie, financiële bijdrage van ELFPO (in absolute cijfers in euro, 50 % van het steunbedrag) de nodige logo’s en slogans (zodanig dat ze tenminste 25 % van de oppervlakte van het bord innemen). De poster dient tenminste tijdens de implementatie van het project omhoog te hangen, op een voor het publiek gemakkelijk zichtbare plaats. Op de website www.vlaanderen.be/pdpo en op deze webpagina kun je een gebruiksklaar sjabloon invullen en afdrukken.
Voorlichtings- en communicatiemateriaal & website
Op de titelpagina van publicaties (op papier en/of elektronisch verspreid), op websites en op affiches over maatregelen en acties in het kader van Leader die worden gefinancierd door het ELFPO, de Vlaamse overheid en de provincies, moeten minimaal de volgende elementen worden opgenomen.
- Europees logo, Vlaams logo met ELFPO-slogan, het logo van de provincie én het logo van Leader Kempen & Maasland
- Link naar de website van de Europese Commissie (https://ec.europa.eu/agriculture)
- Link naar www.vlaanderen.be/pdpo (beheerauthoriteit PDPO III)
- Link naar platteland.limburg.be
- Naam verantwoordelijke uitgever met instantie die verantwoordelijk is voor de inhoud van de informatie
- Bij professionele websites waarbij een directe link is tussen het doel van de website en de gesteunde operatie, moet er een korte beschrijving van de operatie vermeld worden (met doelstellingen en resultaten), met expliciete vermelding van de ELFPO-steun.
Downloads
- Iedere begunstigde die investeringssteun ontvangt of een goedgekeurd investeringsproject heeft, waarbij de totale overheidssteun meer dan 50.000,00 euro bedraagt: klein informatiebord.
Jaarverslagen
De jaarverslagen van het Leaderprogramma geven per werkjaar de voortgang in de uitvoering van het programma Kempen en Maasland weer.
Naast de verschillende oproepprocedures wordt ook een samenvatting van de goedgekeurde projecten gegeven en krijg je hier een overzicht van de vergaderingen van de Plaatselijke Groep en de vergaderingen van het Leadercomité.
Verder verneem je welke samenwerkingsinitiatieven en communicatieacties er op touw werden gezet.
Op deze wijze trachten we per jaar een duidelijk inzicht te geven in de werking en de uitvoering van het programma.