Zoeken

De natuurterreinen zijn de terreinen waar voor bepaalde planten en dieren (bijvoorbeeld de das) extra inspanningen worden gedaan. Dit zijn onze natuurterreinen: Gerhagen (Tessenderlo), Het Hageven (Pelt, Lommel), De Hoefaert (Lanaken, Bilzen), Ten Haagdoornheide (Houthalen-Helchteren, Zonhoven), De Maten (Genk), Grootloon (Borgloon), Jesseren (Borgloon) en Schotshei (Dilsen-Stokkem).

Natuurterrein Gerhagen

Gerhagen is een 800 ha groot boscomplex in Tessenderlo. Houterenberg en Pinnekenswijer vormen de waardevolle natuurkernen in dit uitgestrekte groengebied. Zandige stuifduinen, heiderelicten, eikenberkenbossen, berkendennenbossen en naaldbossen wisselen elkaar af. Het is een belangrijk wandelgebied met bewegwijzerde paden. In het centrale gedeelte heeft de provincie Limburg ongeveer 27 ha in eigendom. Ze droeg haar steentje bij aan de oprichting van het Bosmuseum.

Gerhagen is officieel erkend als "landelijk stiltegebied met laag dynamische recreatie". Goed voor twee kwaliteitssterren! Geluidsexperts zijn het erover eens: het is er heerlijk stil. Je kunt de stilte beleven op het stiltepad. In het Bosmuseum kun je de tentoonstelling over stilte bekijken en beluisteren. In de speeltuin achter het Bosmuseum kun je ravotten met de kinderen. Je kunt er ook een stilterugzakje uitlenen en met een gratis wandelkaart op verkenning gaan langs de twee stiltepaden, met ligzetels en hangmatten als belevingselementen.

Samen met de gemeente Tessenderlo is de provincie Limburg partner in het "Landschapspark de Merode". Hun doelstelling: een schakel vormen tussen het projectgebied de Merode en het Vlaamse natuurreservaat Houterenberg-Pinnekenswijer.

natuurterrein Gerhagen
natuurterrein Hageven

Natuurterrein Hageven

Het Hageven is een natuurgebied in een typisch Noord-Limburgs landschap. Ten noorden van Pelt strekt het gebied zich uit aan de Belgische-Nederlandse grens. Het bevat een opvallende landschappelijke verscheidenheid: vochtige biotopen in de Dommelvallei en uitgestrekte droge zandgronden met heide en duinen. Samen met de Nederlandse Plateaus vormt het een grensoverschrijdend natuurgebied van 550 ha, waarvan 200 ha op Limburgs grondgebied. De provincie Limburg heeft er ongeveer 114 ha in eigendom.

Het natuureducatief centrum "Het bezoekerscentrum De Wulp" is dé poort tot het natuurgebied. Het is de plaats bij uitstek om het natuurgebied te verkennen. Kijk er vóór je tocht even binnen, om buiten meer te zien! Aan het centrum ligt een grote tuin, waar je kunt genieten van vogels, hagedissen en insecten. De vernieuwing van de wandelpaden draagt eveneens bij tot de ontsluiting van het gebied.
Het aangepaste natuurbeheer biedt nieuwe levenskansen aan de wulp en andere dier- en plantensoorten gebonden aan heide, duinen, vijvers en vennen.