Wandelnetwerk De Wijers officieel geopend op Domein Bovy
Op 17 januari 2025 werd op Domein Bovy het nieuwe wandelknooppuntennetwerk De Wijers officieel geopend. Het nieuwe netwerk van 450 km verbindt de mooiste plekjes in de 7 gemeenten van het land van 1001 vjivers, zodat wandelaars zelf hun route kunnen uitstippelen. Tegelijk blijven de bestaande wandellussen – aangeduid met gekleurde iconen – behouden. Deze suggestielussen leiden bezoekers naar de mooiste plekjes in de streek.
De laatste jaren steeg de vraag van wandelaars naar wandelroutes op maat, liefst bereikbaar van aan de eigen voordeur. De coronapandemie heeft die behoefte enkel nog versterkt. De Wijers is hiervoor uitermate geschikt, Europese topnatuur in de achtertuin van de bewoners. Dankzij het knooppuntennetwerk sta je meteen midden in de natuur, en ontdek je telkens nieuwe plekken langs je zelf samengestelde route.
Hetzelfde knooppuntensysteem heeft ook elders in Vlaanderen al bewezen dat het werkt. De Wijers sluit hier nu bij aan en zet op die manier haar sterkste troeven – al wandelend het waterlandschap beleven – in de kijker.
Water is de rode draad voor het netwerk
Er ging heel wat werk aan vooraf, goed voor 451 km wandelroutes, waarvan 70 % over verkeersluwe paden en maar liefst 6,8 km over houten vlonderpaden.
De Wijers is immers een omvangrijk vijvergebied, waarbij de wandelaar regelmatig over het water stapt … Water is zeker het leitmotiv van het wandelnetwerk: wandelaars stappen over dijken tussen vijvers, bewonderen het lappendeken van vijvers vanop uitkijktorens, spotten watervogels vanuit de kijkhutten, stappen op en zelfs door het water.
Verspreid over 7 gemeenten in hartje Limburg, is De Wijers nooit ver verwijderd van de bewoonde wereld, dus is er ook altijd voldoende horeca in de buurt om te verpozen tussen de natuur en bezienswaardigheden zoals de Abdij van Herkenrode, Domein Bovy, Domein Bokrijk, Domein Kiewit, Kelchterhoef, de Kluis van Bolderberg, de uitkijktoren in Zonhoven, Demerstrand, Molenheide, Hengelhoef en de mijnsites C-mine, ZLDR Luchtfabriek en Greenville.
De focus van het wandelnetwerk ligt echter steeds bij het verbinden van de mooiste natuur. Zo loopt het netwerk langs natuurgebieden als De Maten, De Teut, Ten Haagdoorn, de Mangelbeekvallei, Dauteweyers Platwijers, Wijvenheide, Thiewinkel of de Stiemerbeekvallei.
Stimuleren van plattelandstoerisme
Samen met het nieuwe knooppuntennetwerk werd de samenwerking met de ondernemers uit de streek versterkt om het plattelandstoerisme te stimuleren. Met 450 km aan routes heb je natuurlijk meerdere dagen nodig om volop van de natuur te kunnen genieten. In het voorjaar wordt ook de nieuwe Wijerstrail van 110 km geopend, waardoor meerdaagse verblijven een nog grotere boost zullen krijgen in de streek.
Bestaande lussen blijven!
De 47 gekleurde lussen blijven behouden als suggestielussen voor de wandelaar die zelf geen route wilt uitstippelen. Alles is te vinden één overzichtelijke wandelkaart te staan: de streekkaart De Wijers, te koop bij de toeristische infokantoren in De Wijers of via dewijers.be en wandeleninlimburg.be. Zelf routes samenstellen kan via de binnenkort vernieuwde website www.wandeleninlimburg.be (online eind januari 2025).
Meer weten over het wandelnetwerk, De Wijers of het Regionaal Landschap Lage Kempen? Lees het volledige persbericht.