Bosgroep Limburg
Bosgroep Limburg is een vzw die wordt bestuurd door een Raad van Bestuur en een Algemene Vergadering (oprichtingsakte).
- De dagelijkse werking gebeurt door een team van (adjunct-)coördinatoren, medewerkers, een administratief coördinator, een coördinator houtverkoop een boekhoudster en een communicatiemedewerker. We zijn gehuisvest in het Provinciehuis in Hasselt.
- De Raad van Bestuur komt vier keer per jaar samen en stuurt de coördinatoren en medewerkers aan. De raad van bestuur is samengesteld uit de provincie Limburg (als voorzitter en met de gedeputeerde als afgevaardigde) en maximaal drie (3) bestuurders uit elke voormalige bosgroepregio (Hoge-Kempen, Noordoost-Limburg, Zuid-Limburg, Limburgse Duinen en West-Limburg).
- De Algemene Vergadering vindt één keer per jaar plaats. Sinds 2008 wordt de algemene vergadering gekoppeld aan de contactdag voor alle leden.
Coöperatieve van de Limburgse Bosgroepen
Alle commerciële activiteiten van Bosgroep Limburg (houtverkoop, onrendabele boswerkzaamheden, vorming) zijn gebundeld in de Coöperatieve van de Limburgse Bosgroepen cvba (CoLimBo). Deze organisatie werd op 14 juni 2007 in het leven geroepen.
De Algemene Vergadering bestaat uit De Bosgroep Limburg vzw en vijf natuurlijke personen, (één uit elke voormalige bosgroepregio), de Raad van Bestuur bestaat uit zes aandeelhouders en één zaakvoerder (= Bosgroep Limburg vzw).
Koepel Vlaamse Bosgroepen
De Vlaamse Bosgroepen zijn verenigd in de Koepel van Vlaamse Bosgroepen vzw.
Eén van de hoofdtaken van de Koepel is de werking van De Bosgroepen stimuleren en ondersteunen door een overkoepelend platform te bieden voor samenwerking met overheden, partnerorganisaties en belanghebbenden.
De Koepel zet zich onder meer in voor:
- belangenbehartiging
- het ondersteunen van het Aanspreekpunt privaat beheer
- het bepleiten van voldoende werkingsmiddelen
- de informatiedoorstroming
- het verhogen van de naambekendheid
- onderlinge kennisuitwisseling
- het uitbouwen van een netwerk met overheden en partnerorganisaties
- de participatie in commissies en advies- en overlegorganen
- het vertalen van terreinervaringen naar voorstellen ter verbetering van bos- en natuurbeleid.