Limburg als regio

Limburg ligt in het hart van Europa. Het grenst aan Nederland en de Belgische provincies Luik, Antwerpen en Vlaams-Brabant. In het oosten vormt de rivier de Maas de natuurlijke grens met Nederlands-Limburg.

Limburg heeft een oppervlakte van 242.231 ha. Dit is te vergelijken met ongeveer 480.000 voetbalvelden. Er wonen zo’n 904.000 mensen in de provincie. Limburg telt 42 gemeenten: van middelgrote steden zoals Hasselt en Genk tot kleine dorpjes. Eentje daarvan is Herstappe: de kleinste gemeente van België met slechts 72 inwoners.

Limburg kent de een sterke regionale identiteit die wordt gekenmerkt door lokale dialecten en gebruiken.

Economie

Historisch gezien was de economie van Limburg sterk afhankelijk van de kolen- en zware industrie, vooral tijdens de industriële revolutie. Echter, na de sluiting van de mijnen in de jaren '60 en '70 moest de regio zijn economische structuur herzien. Tegenwoordig is de economie van Limburg diverser, met een sterke focus op diensten, technologie en kwaliteitsvolle productie. De regio heeft ook een groeiend aantal bedrijven in de sectoren green energy, biotechnologie en logistiek.

Landschap en toerisme

Het landschap in Limburg is erg verschillend. In de Kempen vind je duinen, heide en dennenbossen. Haspengouw herbergt talrijke boomgaarden met fruitbomen, maar ook vruchtbare akkers met graanvelden. In de brede vallei van het Maasland kun je allerlei watersporten beoefenen. De Voerstreek is bekend om zijn prachtige bossen en vruchtbare valleien.

Limburg telt veel monumenten (belangrijke gebouwen uit het verleden) en andere bezienswaardigheden:

  • de abdijen van Herkenrode en Sint-Truiden
  • Tongeren, de oudste stad van België, met haar Romeinse resten en Gallo-Romeins Museum
  • het Openluchtmuseum van het Domein Bokrijk. Met een teletijdmachine keer je terug naar de tijd van de Bokkenrijders of de jaren ’60 van vorige eeuw. Je vindt er de grootste gratis speeltuin van het land.
  • de prachtige kastelen in Haspengouw
  • de oude mijngebouwen, de unieke overblijfsels van de bloeiende steenkoolmijnen uit de 20ste eeuw. Limburg telde maar liefst zeven koolmijnen waar duizenden mensen werkten: Belgen en niet-Belgen. In de mijn was iedereen zwart. Nog steeds vormen de Limburgers een boeiende en kleurrijke mix.
  • het Nationaal Park Hoge Kempen, het eerste en enige nationaal park van België
  • het Fietsroutenetwerk, Limburg is hét fietsparadijs van België.
  • Hasselt, de stad van de Smaak, shoppingparadijs en hoofdstad van Limburg.

Eten in Limburg

Dat in Limburg veel mensen wonen die afkomstig zijn uit andere landen van Europa, Afrika en Azië, merk je aan de multiculturele keuken. Vooral in de mijnstreek kun je genieten van de lekkerste pasta, pizza, kebab, shoarma of de Griekse specialiteiten. Limburg telt ook heel veel streekgerechten en streekproducten. De Limburgse vlaai is wellicht het bekendste. Daarnaast zijn er ook nog champignons uit de mergelgroeven, appel- en perensiroop uit Haspengouw, forel uit de Voerstreek, Maaslandse knapkoek, boekweitpannenkoeken uit de Kempen én ... Hasseltse speculaas!

Geschiedenis

Wil je ook wel eens weten wie, lang voor ons, in Limburg woonde? Vraag jij je af wie Ambiorix was en wat Julius Caesar in Limburg verloren had?

De geschiedenis van Limburg is helemaal anders dan die van de rest van Vlaanderen. Limburg was steeds een buitenbeentje dat een aparte historische ontwikkeling kende.

De toekomst

Limburg stelde zich een ambitieuze doelstelling. Het wil evolueren naar een klimaatneutrale provincie tegen 2050, waar de uitstoot en de opname van broeikasgassen elkaar opheffen. Het provinciebestuur werkt hiervoor samen met de Limburgse gemeenten, de bedrijven, maar ook met alle Limburgers.

Wist je dat ...

  • ... Tongeren, de oudste stad van België, in Limburg ligt?
  • ... de kleinste gemeente van Limburg, Herstappe is?
  • ... het in Limburg altijd een paar graden warmer is?
  • ... in Limburg een uniek "Limburggevoel" heerst?
  • ... Limburg zelfs een eigen volkslied heeft? (Waar in ’t bronsgroen eikenhout …)
  • ... Hasselt de hoofdstad van Limburg is?
  • ... de grootste gratis speeltuin van het land in het Provinciaal Domein Bokrijk ligt?

Meer over ...

Oud kruis van graf tegen muur van kerk
Geschiedenis

Geschiedenis van de regio Limburg

Vlag van Limburg
Wapenschild en vlag

Provincies en gemeenten zijn verplicht om over een eigen wapen en een eigen vlag te beschikken.

Limburgs volkslied als monument in Kinrooi
Limburgs volkslied

"Limburg mijn vaderland", beter gekend als "Waar in 't bronsgroen eikenhout", is het officiële Limburgse volkslied.