Counter
Droogte Innovatie Fonds (DIF) - projectsubsidie
Waarom dit reglement?
Met dit reglement wil de provincie Limburg de land- en tuinbouwsector enerzijds weerbaarder maken tegen droogte. De eerste jaarhelft van 2024 toont ons anderzijds opnieuw de andere kant van de klimaatproblematiek: te veel water. Dit subsidiereglement wil innovatie op beide watergerelateerde facetten ondersteunen, namelijk efficiënte waterhuishouding.
Het Droogte Innovatie Fonds omvat projecten die betrekking hebben op waterbesparende maatregelen, klimaat-adaptieve maatregelen, alternatieve waterbronnen, het vertraagd afvoeren van water, buffering, infiltratie en waterdoorlatende verhardingen, en precisielandbouw en bedrijfsondersteunende systemen.
Voor wie is dit reglement bestemd?
Dit reglement is bestemd voor publiekrechtelijke of privaatrechtelijke instellingen, ondernemingen, Limburgse land -en tuinbouwers of samenwerkingsverbanden van deze doelgroepen waarbij minstens één projectpartner zijn maatschappelijke zetel of woonplaats in Limburg (B) heeft. De geplande investeringen moeten uiteraard op Limburgs grondgebied gebeuren.
Wanneer een subsidieaanvraag indienen?
Na drie succesvolle oproepen in 2020, 2021 en 2023 staat momenteel een vierde oproep open voor specifiek investeringsprojecten. Dit houdt in dat ingediende projecten voor minstens 50 % uit investeringen moeten bestaan.
De oproep in 2024 stond open vanaf vrijdag 26 juli 2024 tot maandag 30 september 2024 om 12 uur.
Hoe een subsidieaanvraag indienen?
Voor het indienen van een dossier in het kader van dit reglement moet je gebruikmaken van een standaardaanvraagformulier.
Bij het indienen van de projecten moet er rekening gehouden worden met de verordening (EU) 2022/2472 van de Commissie van 14 december 2022 waarbij bepaalde categorieën steun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden op grond van de artikelen 107 en 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met de interne markt verenigbaar worden verklaard. Na toekenning van steun door middel van een deputatiebesluit zal hier ook meer info over de gesteunde projecten bekendgemaakt worden.
Downloads
- subsidie_landbouw_droogte-innovatie-fonds_aanvraagformulier.doc
Subsidie "Droogte Innovatie Fonds" - officieel subsidiereglement
subsidie_landbouw_droogte-innovatie-fonds_officieel.pdfSubsidie "Droogte Innovatie Fonds" - evaluatie potentieel lokale maatregelen in Limburg
subsidie_landsbouw_droogte-innovatie-fonds_evaluatie_lokale-maatregelen.pdf
Aanverwante reglementen
Goedgekeurde projecten
Uitbouw van de pilootsite voor subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi
In de zitting van 28 november 2024 verleende de deputatie steun aan het volgend project.
Projectindiener: Bodemkundige Dienst van België vzw
Titel project: Uitbouw van de pilootsite voor subirrigatie met gezuiverd afvalwater in Kinrooi
Subsidiebedrag: 32.150,00 euroSinds 2020 voeren Bodemkundige Dienst van België, Vrije Universiteit Brussel, Aquafin en Boerennatuur Vlaanderen onderzoek uit op de pilootsite in Kinrooi naar de effecten van subirrigatie met gezuiverd afvalwater. De eerste resultaten van deze proef zijn veelbelovend: op landbouwkundig vlak kon de techniek in de zeer droge zomer van 2022 ervoor zorgen dat het gewas mooi beschermd bleef tegen de droogte, in tegenstelling tot omliggende percelen die sterk te lijden hadden onder de extreme omstandigheden. Ook slaagde de techniek erin om de grondwaterreserves onder het perceel terug aan te vullen, en dit zonder aantasting van de waterkwaliteit. Om voort te bouwen op deze veelbelovende initiële resultaten wordt de pilootsite nu verder ontwikkeld met steun van het Drooge Innovatie Fonds, zodat de mogelijkheden (en limieten) van deze toepassing verder in kaart gebracht kunnen worden.
De resultaten van het project worden uiterlijk verwacht op 28 november 2026 en zullen openbaar bekendgemaakt worden via de website van de Bodemkundige Dienst van België vzw.
Tevens worden nog bijkomende acties opgezet om de resultaten van het project gratis ter beschikking te stellen aan alle ondernemingen die in de betrokken specifieke landbouw- of bosbouwsector of -subsector actief zijn.
Water voor fruit: de droogte voor
In de zitting van 20 maart 2024 verleende de deputatie steun aan volgend project.
Projectindiener: Proefcentrum fruitteelt vzw
Titel project: Water voor fruit: de droogte voor
Subsidiebedrag: 122.728,00 euroDe fruitteelt werd de laatste jaren geconfronteerd met een problematiek van droogte en hitte. PCfruit wil dan ook zoeken naar concrete oplossingen voor de fruittelers in dit project.
Een mix van maatregelen is meest aangewezen om boomgaarden te helpen om perioden van droogte door te komen. De focus wordt gelegd op verschillende fruitsoorten waar grote sprongen voorwaarts gemaakt kunnen worden: kers, aardbei en framboos.
De resultaten van het project worden verwacht op 20 juni 2025 en zullen openbaar bekendgemaakt worden op de website van pcfruit en op de pagina AgrowaterloketLimburg.Tevens worden nog bijkomende acties opgezet om de resultaten van het project gratis ter beschikking te stellen aan alle ondernemingen die in de betrokken specifieke landbouw- of tuinbouwsector actief zijn.
Maïs zonder dorst
In de zitting van 20 maart 2024 verleende de deputatie steun aan volgend project.
Projectindiener: PIBO-Campus vzw
Titel project: Maïs zonder dorst
Subsidiebedrag: 97.675,00 euroDit project beoogt het sensibiliseren, informeren en doelgericht aanreiken van hulpmiddelen aan de Limburgse landbouwers die bijdragen aan een geslaagde maïsteelt tijdens droge periodes.
Maïs neemt niet alleen een grote oppervlakte in van het Limburgse landbouwareaal maar gebruikt ook, door irrigatie, veel van het beschikbare water onder droge omstandigheden.
Door te focussen op een weloverwogen rassenkeuze en in te zetten op plantversterkers kunnen de gevolgen van droogtestress ingeperkt worden zodoende dat een goede kwaliteit en opbrengst gegarandeerd blijft.Echter is het aanbod groot en de kennis beperkt waardoor men door de bomen soms het bos niet meer ziet. De aanleg van proefplatformen in Haspengouw en Noord-Limburg helpen hier terug klaarheid in te scheppen. Om, in geval van silomaïs, de inspanningen van tijdens het groeiseizoen niet verloren te laten gaan bij de oogst is een juist oogsttijdstip essentieel. Apps die de landbouwers hierbij kunnen helpen worden in het project onder de loep genomen.
De resultaten van het project worden verwacht op 20 juni 2025 en zullen openbaar bekendgemaakt worden op de website van de PIBO-campus en via de pagina Agrowaterloket Limburg. Tevens worden nog bijkomende acties opgezet om de resultaten van het project gratis ter beschikking te stellen aan alle ondernemingen die in de betrokken specifieke landbouw- of tuinbouwsector actief zijn.
Hou vocht in de bodem
In de zitting van 7 oktober 2021 verleende de deputatie steun aan volgend project.
Projectindiener: PIBO-campus vzw
Titel project: Hou vocht in de bodem
Subsidiebedrag: 78.544,00 euroDit project sensibiliseert doelgericht Limburgse akkerbouwers en veehouders om via oordeelkundige bodembewerkingen en zaaitechniek de beschikbaarheid van bodemvocht en de capillaire nalevering ervan te maximaliseren. Het project focust op financieel lager salderende teelten als suikerbieten, cichorei en maïs, waarin beregenen financieel vaak niet rendabel is. Zowel in Haspengouw als in de Kempen worden demoplatformen opgericht waarin bodembewerkings- en zaaitechnieken gedemonstreerd worden welke een positief effect hebben op het vochthoudend vermogen van de bodem. Zodoende wordt de irrigatiebehoefte in het voorjaar sterk verlaagd.
De resultaten van het project werden openbaar bekendgemaakt worden op de website van de PIBO-campus.
Tevens worden nog bijkomende acties opgezet om de resultaten van het project gratis ter beschikking te stellen aan alle ondernemingen die in de betrokken specifieke landbouw- of bosbouwsector of -subsector actief zijn.
Slimme irrigtatietechnieken in maïs in Noord-Limburg
In de zitting van 7 oktober 2021 verleende de deputatie steun aan volgend project.
Projectindiener: Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Titel project: Slimme irrigatietechnieken in maïs in Noord-Limburg
Subsidiebedrag: 49.100,00 euroIn droge periodes is beregening noodzakelijk om goede opbrengsten te behalen. De klassieke vorm van haspelberegening vraagt veel arbeid, energie en verbruikt veel water. Druppelirrigatie is duurder maar op alle gebieden efficiënter.
De resultaten van het project werden openbaar bekendgemaakt op de website van het Proef en Vormingscentrum voor de landbouw - Bocholt.
Tevens worden nog bijkomende acties opgezet om de resultaten van het project gratis ter beschikking te stellen aan alle ondernemingen die in de betrokken specifieke landbouw- of bosbouwsector of -subsector actief zijn.
Bocholt Stuwt – Implementatie en beheer van stuwen en onderzoek naar gebruik kanaalwater in het stroomgebied van de Abeek en Warmbeek
In de zitting van 7 oktober 2021 verleende de deputatie steun aan volgend project.
Projectindiener: Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw vzw
Titel project: Bocholt Stuwt – Implementatie en beheer van stuwen en onderzoek naar gebruik kanaalwater in het stroomgebied van de Abeek en Warmbeek
Subsidiebedrag: 125.556,00 euroDe waterinfrastructuur is gericht op het afvoeren van water. Door de bestaande waterinfrastructuur in natte periodes gevuld te houden kan het water infiltreren. In dit project wordt dit gerealiseerd door het gebruik van stuwen en kanaalwater.
De resultaten van het project werden openbaar bekendgemaakt op de website van het Proef- en Vormingscentrum voor de landbouw - Bochotl.
Tevens worden nog bijkomende acties opgezet om de resultaten van het project gratis ter beschikking te stellen aan alle ondernemingen die in de betrokken specifieke landbouw- of bosbouwsector of -subsector actief zijn.
Evaluatie van het potentieel van lokale maatregelen voor watercaptatie en -opslag voor de landbouw in Limburg
In de zitting van 11 februari 2021 verleende de deputatie steun aan volgend project.
Projectindiener: Proefcentrum fruitteelt vzw
Titel project: Evaluatie van het potentieel van lokale maatregelen voor watercaptatie en -opslag voor de landbouw in Limburg
Subsidiebedrag: 103.467,00 euroDoelstelling van dit project is om het potentieel van verschillende lokale maatregelen te evalueren voor watercaptatie en -opslag. Op dit moment blijft de praktische en financiële haalbaarheid en rentabiliteit van een bepaalde maatregel voor de fruitteler/landbouwer immers vaak nog onduidelijk. De evaluatie hiervan is echter cruciaal vooraleer een maatregel te implementeren.
De resultaten van het project werden openbaar bekendgemaakt worden op de website van het pcfruit.
Tevens worden nog bijkomende acties opgezet om de resultaten van het project gratis ter beschikking te stellen aan alle ondernemingen die in de betrokken specifieke landbouw- of bosbouwsector of -subsector actief zijn.
Subirrigatie in de grove groenteteelt in het CIRO irrigatienetwerk
In de zitting van 11 februari 2021 verleende de deputatie steun aan volgend project.
Projectindiener: Bodemkundige Dienst van België vzw
Titel project: Subirrigatie in de grove groenteteelt in het CIRO irrigatienetwerk
Subsidiebedrag: 120.485,00 euroDoelstelling van dit project is het correct gebruik van subirrigatie met behulp van ondergrondse druppelleidingen te demonsteren aan landbouwers om zo de efficiëntie van irrigatie te verhogen. Om dit te realiseren wordt een uitgebreid proefveld aangelegd waarbij de nieuwste technologie wordt gebruikt om de efficiëntiewinst te monitoren.
De resultaten van het project werden openbaar bekendgemaakt op de website van de Bodemkundige Dienst van België vzw.
Tevens worden nog bijkomende acties opgezet om de resultaten van het project gratis ter beschikking te stellen aan alle ondernemingen die in de betrokken specifieke landbouw- of bosbouwsector of -subsector actief zijn.