De provincie Limburg restaureert in samenwerking met UHasselt en Stad Hasselt het begijnhof van Hasselt.
Betrokkenen
- bouwpartners: provincie Limburg, UHasselt, Stad Hasselt
- aannemer: Renotec NV, Winkelomseheide 229, 2440 Geel, 014 86 60 21, info@renotec.be
- ontwerpers:
- architect: Bovenbouw Architectuur i.s.m. David Kohn Architects, Lange Lobroekstraat 149, 2060 Antwerpen, 03 230 34 84, info@bovenbouw.be
- landschapsarchitect: Landinzicht, Stalingradlaan 50, 1000 Brussel, 02 203 03 23, bjorn@landinzicht.org
- restauratiearchitect: Architecten Beeck & Hermans, Sint-Katelijnestraat 46, 2800 Mechelen, 015 20 63 42, info@architectenbeeckhermans.be
- veiligheidscoördinator: V-CONSULT BVBA, Grotestraat 107, 3600 Genk, 089 35 57 61, pascal.vannitsen@skynet.be
- premieverlenende overheid: Vlaamse Overheid, Agentschap Onroerend Erfgoed
Huidige fase
In uitvoering
Achtergrond
Anno 2016 ging de provincie op zoek naar een nieuwe functie voor het begijnhof en sloot zij een samenwerkingsakkoord met de stad Hasselt en de UHasselt. Het voorstel van de UHasselt om haar faculteit Architectuur onder te brengen in de begijnhofhuisjes werd hiermee bekrachtigd. Tegelijk was de basis gelegd om samen via een open oproepprocedure van de Vlaamse Bouwmeester op zoek te gaan naar een architect voor de herwaardering van de volledige begijnhofsite, bestaande uit de huisjes, de kerkruïne, het binnenplein en het poortgebouw.
Op basis van hun sterke wedstrijdontwerp werden Bovenbouw Architectuur en David Kohn Architects (London) geselecteerd als laureaat. Zij stellen voor om de begijnhoftuin centraal te stellen als een plek waar mensen kunnen samenkomen zonder dat de rust verloren gaat. Een nieuw centraal pad, dat afbuigt naar een nieuwe opening in de muur aan de Witte Nonnenstraat, zorgt voor een boeiende passage en stelt de aanwezige kerkruïne niet langer centraal. Ondanks de bijkomende (subtiele) opening in de gesloten begijnhofmuur blijft het gevoel van binnen en buiten ook sterk behouden. Het centrale grastapijt wordt ontworpen als een groene rustplek in de stenige stad voor zowel studenten, bewoners als bezoekers. Maar een tuin is geen tuin zonder water. De vloer van de kerkruïne wordt voorzien van een ‘verdwijnvijver’ die de verdwenen helft van de kerk weerspiegelt, maar ook kan drooggelegd worden. Zo ontstaat er een verharde ontmoetingsplaats waar ook grotere evenementen kunnen doorgaan.
Een ander opvallend element in het ontwerp vormt de 26 meter hoge panoramische toren vanwaar bezoekers een mooi uitzicht krijgen over de stad. Waar vroeger de Begijnhofkerk deel uitmaakte van de skyline van Hasselt, zal de nieuwe toren deze plaats voortaan innemen.
Wat betreft de begijnhofhuisjes, stellen de architecten vast dat de oorspronkelijke structuur en fijngevoeligheid verloren is gegaan door een opeenvolging van verbouwingen doorheen de jaren. Daarom willen zij de oorspronkelijke scheimuren herstellen, maar behouden zij tegelijk de huidige verbindingen tussen de huizen (met verborgen deuren) in functie van een optimaal gebruik van de ruimtes. Met enkele nieuwe grote interieurelementen maken Bovenbouw & Kohn binnen deze huisjes het onderscheid tussen studio’s, werkplaatsen, een bibliotheek en een auditorium. Om de sociale controle te herstellen op het begijnhof, en met een knipoog naar de oorspronkelijke woonfunctie, voegen ze tevens enkele verblijfsplekken voor gastdocenten en andere residenten aan het programma toe.
(bron: https://architectuurwijzer.be)