De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Beelden van het ontwerp

Ontwerp David Kohn en Bovenbouw gekozen voor herbestemming van Begijnhofsite

vrijdag, 27 juli 2018

De UHasselt, stad Hasselt, provincie Limburg hebben samen met de Vlaamse Bouwmeester het ontwerp van David Kohn en Bovenbouw gekozen voor de herbestemming van de Begijnhofsite.

Het ontwerp moest aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen: het moest de Begijnhofsite ontsluiten én opnieuw een unieke plaats laten bekleden in het stedelijke weefsel. Bovendien moest het poortgebouw kunnen groeien en flexibel worden gebruikt. Het dient een plek te worden die in verbinding staat met de omgeving, waar mensen uitgenodigd worden om elkaar te ontmoeten en dingen te beleven in een groene omgeving met aandacht voor het unieke erfgoed.

De Begijnhofsite te Hasselt heeft immers een belangrijke erfgoedwaarde. In 1939 werd op de site de voormalige begijnhofkerk, de 13 begijnhofwoningen, het poortgebouw en de tuin beschermd als monument omwille van hun artistieke, oudheidkundige en historische waarde.

Winnend ontwerp

Het winnend ontwerp wil het evenwicht tussen de verschillende spelers opnieuw herstellen, zonder historiserend te werk te gaan. De schaal van de kerk herstellen zou er voor zorgen dat de tuin eromheen letterlijk en figuurlijk in de schaduw zou komen te liggen. Het positieve van de verdwenen kerk wordt subtiel terug in kaart gebracht. De vloer van de kerkruïne zal een “verdwijnvijver” worden. De vijver zal dienen als spiegelvijver die de verdwenen helft van de kerk weer zichtbaar zal maken. Bij specifieke evenementen kan de vloer worden drooggelegd, waardoor een grote, verharde ontmoetingsplek ontstaat. Het centrale evenementplein zit dus verborgen onder een dunwaterlaagje, waardoor we vermijden dat een groot verhard vlak aanvoelt als een leegte.

De tuin zal terug het nieuwe centrum worden van de site met een extra doorsteek naast het Jenvermuseum ter hoogte van de Witte Nonnenstraat voor een betere ontsluiting. Net achter het poortgebouw zal er een 26 meter hoge panoramische belvedère worden voorzien. Het begijnhof moet zo opnieuw een vergelijkbare uitstraling krijgen als voor 1944. 

De architectuurcampus wordt ondergebracht in de begijnhofwoningen en krijgt een stedelijke dynamiek mee. De voortuinen van de woningen blijven behouden als kleine groene oases.
In de begijnhofwoningen worden ook residenties ingericht voor gastprofessoren.

De ontwerpers

Het winnende bureau is de tijdelijke vereniging van Bovenbouw Architectuur en David Kohn Architects. In Bovenbouw Architectuur uit Antwerpen krijgen twee teams van telkens acht getalenteerde en internationaal gerekruteerde medewerkers aansturing van enkele ervaren architecten onder begeleiding van zaakvoerder Dirk Somers.  Voor het project van de Begijnhofsite werkt Bovenbouw samen met David Kohn Architects, een bureau uit Londen. Hun focus ligt op architectonische innovatie door onderzoek naar materialen, bouwtechnieken en de culturele context van elk project.

David Kohn en Bovenbouw architecten zal de komende maanden in overleg met de UHasselt, stad Hasselt, provincie Limburg en Team Vlaamse Bouwmeester het ontwerp finaliseren. In 2019 wordt de aanbesteding voor een aannemer afgerond.

Lees er meer over in het persbericht.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.