De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Sfeerbeeld stiltegebied Gerhagen - Tessenderlo

Sst ... stiltegebieden in Limburg

Limburg voert een actief stiltebeleid. Samen met de betrokken gemeenten en de Limburgse Regionale Landschappen ijvert het provinciebestuur voor een stiltelabel voor vier uitzonderlijke gebieden. Voor Gerhagen (Tessenderlo), Kempen~Broek (Bocholt, Bree en Kinrooi) en Zwarteput (Bilzen, Lanaken en Zutendaal) is het label al een feit. Voor het Hoogbos-Snouwenberg (Voeren) loopt de procedure nog.

Sterren voor gebieden

In Vlaanderen worden de stiltegebieden ingedeeld in drie categoriën, afhankelijk van het gebruik. De indeling onderscheidt:

  • het landelijke stiltegebied
  • het landelijke stiltegebied met laagdynamisch recreatief medegebruik
  • het landelijke stiltegebied met voornamelijk verblijfsrecreatie.

De stiltekwaliteit wordt in elk gebied beoordeeld op basis van akoestische en niet-akoestische criteria, aangeduid met één tot drie sterren. Drie sterren staan voor het hoogste kwaliteitsniveau.

Vier stiltegebieden

Gerhagen (Tessenderlo)

Het eerste officieel erkende stiltegebied in Vlaanderen ligt in Limburg. In 2010 kreeg Gerhagen het kwaliteitslabel "landelijk stiltegebied met laagdynamisch recreatief medegebruik" met twee sterren! Een tentoonstelling en geluidscabine in het Bosmuseum laten je toe het effect van lawaai en stilte op je lichaam te ervaren. Je kunt er een stilterugzakje uitlenen en met een gratis wandelkaart op verkenning gaan langs de twee stiltepaden, met ligzetels en hangmatten als belevingselementen.

Meer info

Kempen~Broek (Bocholt, Bree en Kinrooi)

Kempen~Broek kreeg in 2011 het kwaliteitslabel "landelijk stiltegebied" met drie sterren! De overvloedig aanwezige natuur staat garant voor een goede geluidskwaliteit van de omgeving. Een restant van een uitgestrekt moeras en een vlakte waarin verschillende beken samenvloeien, vormen het landschap. Stilte krijgt er een internationale dimensie. Nederlandse stiltegebieden sluiten er haast naadloos op aan, als je natuurlijk de Maas even buiten beschouwing laat. 

Meer info

Hoogbos-Snouwenberg (Voeren)

Het landschap van het Hoogbos-Snouwenberg, met een uitgesproken reliëf, weinig visuele verstoring en beschermde planten- en diersoorten, is een oase van stilte en rust. De aanvraagprocedure voor een stiltelabel werd ingezet. Toch zijn op het terrein al heel wat "stille" realisaties zichtbaar:

  • ontoegankelijke, verdwenen wegen zijn weer bruikbaar
  • trage wegen zijn stille wegen
  • ligstoelen om te genieten van het stiltelandschap.

Meer info

Zwarteput (Bilzen, Lanaken en Zutendaal)

Het stiltegebied dankt zijn naam aan een oud bronnengebied. Het ligt op de overgang tussen de Kempen en Haspengouw, waardoor het kenmerken heeft uit beide geografische streken. Oude cultuurlandschappen, uitzonderlijke natuurwaarden en veel rust vervolledigen het plaatje. Er is ruimte voor artistieke expressie en reflectie. Stiltestenen en zwerfstenen met poëtische teksten zijn daar mooie voorbeelden van. Het stiltegebied Zwarte Put kreeg een label met twee sterren voor de rand en drie sterren voor de kern.

Meer info

Contactgegevens dienst

Milieu en Natuur, Duurzaamheid, Directie Omgeving
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

fax 011 24 92 35
e-mail mina@limburg.be


Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.