De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strict noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om over de site te avigeren, of om te voorzien in door u aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van uw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker toegesneden reclame en andere informatie te tonen.
Meer weten...
Foto van appel, cardiogram en hart

Kan fruit ziektes helpen voorkomen?

Laatst aangepast maandag, 28 januari 2019

Fruit is gezond, dat staat vast. Allerlei gezondheidsclaims moeten consumenten ervan overtuigen meer fruit te eten. Blauwe bessen bijvoorbeeld worden omwille van het hoge gehalte aan anti-oxidanten gebombardeerd tot zogenaamd superfood. Om de effecten van fruit op onze gezondheid en het hefboomeffect voor onze fruittelers onder de aandacht te brengen, heeft gisteren het symposium "Fruitconsumptie en je gezondheid: een goede match" plaats gevonden. "Het evenement dat meer dan 110 fruittelers, onderzoekers, beleidsmakers, maar ook gewone consumenten naar de Corda Campus bracht, geldt als slot van het SALK-project 'Innovatie en Nevenstromen' dat onder leiding van het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) is uitgevoerd", aldus gedeputeerde van Landbouw Inge Moors.
 
Vier jaar lang werd onderzoek gevoerd naar gebruiksklare ICT-toepassingen, sensortechnologie en robotisering binnen de fruitteelt. Zowel de provincie Limburg als de Vlaamse Overheid maakten hier 600.000,00 euro voor vrij. In datzelfde project was er ook aandacht voor toepassingen in de farma industrie. Er werd bekeken hoe specifieke stoffen geëxtraheerd kunnen worden en hoe ze gevaloriseerd kunnen worden in ons consumptiepatroon.

Tijdens het evenement was er onder meer aandacht voor de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de Jonagold appel en de Limburgse Conférence peer. Maar ook de relatie tussen gezondheidsbevorderende componenten in het ziektebeeld van Multiple Sclerose en Alzheimer kwam aan bod. Pcfruit heeft hiervoor onderzoek gevoerd in samenwerking met andere universiteiten. Prof. dr. Theo Vermeert, van Janssen Pharmaceutica, deelde inzichten over  voedselcomponenten die voor medische toepassingen - zogenaamde neutraceuticals - gebruikt worden en de manier waarop ze angsten en pijn kunnen bestrijden. En prof. dr. Yves Desjardins, gerenommeerd onderzoeker van de Laval Universiteit in Québec (Canada) sloot af met de laatste inzichten in de consumptie van frambozen en blauwe bessen.
Die kunnen bepaalde chronische ziekten voorkomen en hebben een gunstige invloed op onze darmflora.
“Het zeer actieve onderzoek geeft ons een venster op de toekomst. Dankzij SALK hebben we nieuwe inzichten kunnen vergaren die de totale waarde van de Limburgse fruitsector kunnen verhogen”, aldus gedeputeerde en voorzitter van pcfruit Inge Moors.

Lees ook het krantenartikel uit Het Belang van Limburg van donderdag 24/01/2019.

De presentaties kun je raadplegen op de website van pcfruit.

Geen reacties

Plaats een reactie