Brandpreventie
Brandpreventie is cruciaal om levens en eigendommen te beschermen. Investeren in preventieve maatregelen, zoals rookmelders en veiligheidsrichtlijnen, betaalt zich uit in gemoedsrust en bescherming van kostbare bezittingen.
Hier delen we waardevolle adviezen om het risico op brand in en rondom je huis te minimaliseren. Neem even de tijd om deze nuttige informatie door te nemen en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op mogelijke noodsituaties.
Tips
- Laat kaarsen of andere brandende voorwerpen nooit onbeveiligd achter.
- Veilig barbecueën
Gooi geen hete kolen in de groene container. Deze blijven nog een hele tijd warm! - Wasmachine en droogkast
Zorg dat beide apparaten op aparte zekeringen staan en vergeet niet om de achterzijde van de apparaten regelmatig stofvrij te maken. Maak na elke droogbeurt de pluizenfilter van je droogkast leeg. Idealiter gebruik je je wasmachine en droogkast enkel wanneer je thuis bent.
Meer tips over allerlei elektrische apparaten kun je terugvinden via Speel niet met vuur - Andere brandrisico’s in de woning. - Schoorsteen
Laat je schoorsteen 2 keer per jaar grondig reinigen, één keer voor het stookseizoen en één keer na het stookseizoen. Stook enkel met droog, natuurlijk en onbehandeld hout.
Gebruik geen nat of rot hout en verbrand geen afval.
Gebruik aanmaakblokjes bij het aansteken en doe dit nooit met benzine of spiritus.
Zorg ook voor een goede ventilatie van de ruimte tijdens het stoken.
Meer tips via Speel niet met vuur - Schouwbrand - Haard
Ga nooit slapen terwijl de haard nog brandt! - Rookmelders en CO-melders
Het is wettelijk verplicht om rookmelders in je woning te plaatsen.
Een rookmelder is niet automatisch een CO-melder. Voor deze geurloze, maar erg giftige stof heb je een aparte melder nodig.
Test je rookmelders één keer per maand en vervang ze indien nodig.
Check alle voorwaarden voor het plaatsen van je rookmelders via Speel niet met vuur - Rookmelder.
FOD Binnenlandse Zaken gaf de flyer "Rookmeldershuisje" uit.
Wat als het toch brandt?
- Vluchtplan
Tijdens een brand kan het te laat zijn om na te denken wat de beste weg is om je woning te verlaten en de rook zal je zichtbaarheid beperken. Denk op voorhand na over de snelste en veiligste weg naar buiten. Meestal is dit via de voordeur, maar denk ook na over een alternatieve vluchtweg in geval deze geblokkeerd is.
Verdeel de rollen: wie zorgt voor de kinderen? En wie ontfermt zich over de huisdieren?
Spreek af waar jullie elkaar buiten treffen.
Laat materiële zaken achter, deze zijn vervangbaar. - Deuren dicht
Hou rook en brand tegen!
Hoe langer je de rook op één plaats kan houden, hoe langer andere ruimtes veilig blijven en dat betekent meer tijd om veilig buiten te geraken.
Sluit zoveel mogelijk binnendeuren als je gaat slapen. - Een kleine keukenbrand zelf veilig blussen
Blus alleen een kleine brand als je zeker weet hoe dat te doen!- Laat een brandende kookpot of friteuse altijd op z’n plek staan. Gebruik in GEEN geval water. Neem een branddeken of licht vochtige doek die groot genoeg is om de pot mee af te dekken.
- Hou het deken of de doek hoog en blijf zelf aan de achterzijde. Sla de bovenkant om je handen om ze te beschermen. Dek de brand af en zorg ervoor dat er geen lucht meer bij kan.
- Zonder zuurstof dooft het vuur. Nieuwe zuurstof wakkert het vuur weer aan. Laat het deken dus lang genoeg liggen.
- Gebruik de brandblusser correct. Spuit vanop afstand met constante druk en ga geleidelijk dichterbij.
- App 112
De gratis app die levens redt!
Het belangrijkste voordeel van de app 112 BE is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kunt vergeten als je in paniek bent.
Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.
Een tweede voordeel is lokalisatie. De noodcentrales kunnen zien waar je bent. Je kunt in de app extra informatie registreren (vb. je bent doof, je bent hartpatiënt, bepaalde allergieën, …).
Als je niet kunt spreken of horen, activeren de noodcentrales de mogelijkheid om berichten te sturen.
Ben je bewusteloos gevallen, dan kunnen de noodcentrales je GSM laten rinkelen.
- Vluchtplan
Vuurwerk
Vier redenen om te feesten zonder vuurwerk.
- Het is gevaarlijk!
Jaarlijks gebeuren er ongelukken bij het afsteken of oprapen van vuurwerk. Vuurwerk brengt grote risico’s op brandwonden en gehoorschade met zich mee. - Dierenleed
Dieren zijn enorm gevoelig voor harde geluiden en lopen vaak weg van knallen en lichtflitsen. Ze lopen verloren of raken gewond.
Tip: hou huisdieren binnen, sluit ramen en deuren en zet de radio of tv aan om het lawaai te dempen. - Ongezond
Vuurwerk zorgt voor hoge fijnstofpieken. Mensen met gevoelige luchtwegen door astma of allergieën en jonge kinderen ondervinden hier extra hinder van.
Bovendien komt 90 % van het fijnstof op de bodem of in de riool terecht waar het voor grote vervuiling zorgt. - Wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen met vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
In veel steden en gemeenten is vuurwerk bovendien verboden! Kijk de regels van jouw woonplaats na!
Voorzorgsmaatregelen bij het afsteken van vuurwerk
- Koop je vuurwerk bij een officieel verkooppunt. Opvallend is dat de meerderheid van de ongevallen gebeurt met vuurwerk dat illegaal gekocht werd via het internet.
- Meer dan de helft van de slachtoffers stak het vuurwerk niet zelf aan en was toeschouwer. Blijft steeds op minimaal 8 meter afstand van vuurwerk.
- Steek noot vuurwerk aan vanuit je hand en richt nooit op mensen.
- Tussen gebouwen en auto’s is er een groot brandrisico. Ook op een open plek kan de wind voor gevaarlijke situaties zorgen.
- Het is gevaarlijk!