Zoeken
De provincie Limburg streeft naar economische groei met een focus op welvaart en welzijn van haar inwoners door economische differentiatie en het afstemmen van beleidsdoelen. Dit wordt bereikt via een "ruimteshift", waarbij de beschikbare ruimte efficiënt wordt benut en nieuwe ontwikkelingen gericht zijn op verduurzaming.
- Bedrijvigheid
De provincie optimaliseert bestaande ruimte, integreert niet-hinderlijke bedrijven in stads- en dorpscentra en past het juridisch aanbod aan. 90 %-100 % van de bestaande bedrijvigheidsruimte blijft behouden om groeipotentieel te waarborgen. Slecht gelegen terreinen worden herbestemd naar open ruimte voor betere ontwikkeling. - Vrijetijdseconomie
Kleinschalige toeristische bedrijven worden gestimuleerd binnen stads- of dorpskernen en onbenutte recreatiezones worden omgevormd tot open ruimte, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe recreatieve ontwikkelingen op betere locaties. - Landbouw
De ruimteshift bevordert rechtszekere landbouw door zonevreemde landbouw en natuur planologisch te ruilen, wat leidt tot grotere, veerkrachtige gebieden en meer rechtszekerheid voor landbouwbedrijven. - Kleinhandel
De provincie bevordert kernversterking en voorkomt leegstand door geen uitbreiding van winkeloppervlakte toe te laten en winkels af te stemmen op de specifieke behoeften van kernen. Gemeenten worden ondersteund met gegevens voor hun handels- en ruimtebeleid.
Selecties
De provincie selecteert verschillende belangrijke economische en toeristische dragers in Limburg en Vlaanderen. Dit omvat 69 economische dragers, zoals stedelijke gebieden, regionale bedrijventerreinen, incubatoren en campussen, die cruciaal zijn voor werkgelegenheid en economische waarde. Daarnaast worden 29 toeristisch-recreatieve dragers geselecteerd om een visie en planningsinitiatieven te ontwikkelen, die belangrijk zijn voor de toeristische aantrekkingskracht van de regio. Ook worden 23 strategische landbouwgemeenten aangewezen, waar de landbouwfunctie centraal staat. De provincie kan acties ondernemen om de landbouwstructuur te versterken.
Aanpak
De provincie heeft als doel om haar beleid te operationaliseren via specifieke doelstellingen en acties. Ze richt zich op het integreren van niet-hinderlijke bedrijven in stads- en dorpskernen om stedelijke beleving te vergroten en ruimte te behouden voor hinderlijke bedrijven op bedrijventerreinen. Tegen 2040 wil de provincie het Vlaamse gemiddelde van 75 % van de bedrijfsactiviteiten in woonweefsel bereiken, terwijl dit momenteel 70 % bedraagt.
De provincie zal zowel eigen als ondersteunende acties ondernemen om het ruimtelijk rendement, de duurzaamheid en de omgevingskwaliteit op bedrijventerreinen en recreatiegebieden te verbeteren. Dit omvat het creëren van een passend ruimte-aanbod op strategische locaties, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn voor lokale bedrijvigheid.
Daarnaast is er een beleid om slecht gelegen bedrijventerreinen en recreatiegebieden te herbestemmen naar open ruimte. De provincie streeft ook naar duurzame landbouw door oneigenlijk gebruik van landbouwpercelen te voorkomen, alles vanuit een geïntegreerde gebiedsgerichte aanpak.