Loket
Jong redt Oud - projectsubsidie
Waarom dit reglement?
Het doel van het project “Jong redt Oud” is kinderen en jongeren bewust maken van het onroerend erfgoed in hun omgeving door hen er actief mee aan de slag te laten gaan. In een “Jong redt Oud”-project helpen jongeren actief mee aan het onderhoud, het herstel of de ontsluiting van Limburgs onroerend erfgoed onder begeleiding van een expert.
Dit subsidiereglement ondersteunt lokale actoren om een “Jong redt Oud”-project uit te werken en uit te voeren.
De partner die een “Jong redt Oud”-project wil starten, kiest een erfgoedsite en zoekt jongeren die ermee aan de slag willen gaan. De kinderen en jongeren “adopteren” een Limburgse erfgoedsite, monument of landschap met erfgoedwaarde. Ze helpen bij het onderhouden, herstellen en ontsluiten van het erfgoed.
De activiteiten van een “Jong redt Oud”-project moeten tot doel hebben om fysieke activiteiten op de erfgoedsite te combineren met inhoudelijke duiding door een begeleider of met eigen opzoekwerk. De jongeren worden zo bewust gemaakt van het belang van erfgoed én helpen mee aan het behoud ervan.
Een “Jong redt Oud”-project moet voldoen aan onderstaande voorwaarden:
- onroerend erfgoed gelegen op Limburgs grondgebied staat centraal in het project
- jongeren moeten in het project actief meehelpen aan het onderhoud of herstel van het erfgoed. De jongeren kunnen bijvoorbeeld helpen met opruimen, onderhouden, schoonmaken, herstellen, verwijderen van schadelijke of storende elementen, onderzoeken, ontsluiten, …
- de activiteiten moeten plaatsvinden op Limburgs grondgebied
- in elk project moet toezicht voorzien zijn door een inhoudelijk expert (erfgoedspecialist, heemkundige kring, Regionaal Landschap, historicus, architect, natuurorganisatie, …) of een leerkracht die erop toeziet dat de jongeren de site met respect behandelen, goed bestuderen en op een correcte manier herstellen of onderhouden.
De provincie Limburg trekt voor de uitwerking van een “Jong redt Oud”-project een financiële ondersteuning uit van maximum 2.500,00 euro (inclusief btw en/of andere kosten). Dit bedrag kan enkel gebruikt worden voor kosten relevant aan het project: aankoop van materiaal, het organiseren van activiteiten en workshops, ereloon van een kunstenaar, vergoeding van een expert, drukwerk, …
Om de kwaliteit van de ingediende projecten te kunnen opvolgen, kan het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed bij het opstellen van de subsidieaanvraag ondersteuning bieden.
Voor wie is dit reglement bestemd?
Het reglement is bestemd voor (inter)lokale publiekrechtelijke instanties (zoals gemeenten, autonome gemeentebedrijven, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden), privaatrechtelijke instanties zonder winstoogmerk en feitelijke verenigingen.
Hoe een subsidieaanvraag indienen?
Voor het indienen van een dossier in het kader van dit reglement moet je gebruikmaken van het standaard aanvraagformulier.
Downloads
- subsidie_erfgoed_jong-redt-oud_aanvraagformulier.doc
Subsidie "Jong redt Oud" - officiële tekst
subsidie_erfgoed_jong-redt-oud_officieel.docx