Natuur

Maar liefst 40 % van de oppervlakte Vlaamse beschermde natuur ligt in Limburg. Van alle Vlaamse planten- en diersoorten komt 90 % in Limburg voor. Bovendien komen heel wat zeldzame en bedreigde Vlaamse soorten enkel in Limburg voor! Limburg heeft als groenste provincie van Vlaanderen dus een hele verantwoordelijkheid om de biodiversiteit in Vlaanderen mee te behouden en te versterken

De provincie Limburg streeft - samen met haar partners - naar meer kwantiteit en meer kwaliteit op het vlak van natuurbehoud. Meer kwantiteit betekent een toename van de oppervlakte waardevolle natuur. Meer kwaliteit is een complexer verhaal. Limburg is immers een verzameling van kleinere regio's, elk met hun specifieke landschappen, dieren en planten.

Met zijn gebiedsgericht natuurbeleid wil het provinciebestuur de eigenheid van die regio's tot uiting laten komen. De oorspronkelijke landschappen moeten opnieuw zichtbaar en mooier worden. De typische soorten moeten zich er thuis voelen en hun overlevingskansen moeten toenemen. Ze moeten hun soortgenoten ongestoord kunnen bereiken. De impact van menselijke activiteiten en barrières (wegen, afsluitingen, ...) moet beperkt worden.

Natuurverbindingen

Dieren en planten moeten zich kunnen verplaatsen tussen natuur- en andere groene gebieden. Die bewegingsruimte hebben ze nodig om zich voort te planten, voedsel en beschutting te zoeken of een geschikte leefomgeving te vinden. Door gebieden met elkaar te verbinden, vergroot de overlevingskans van de soorten. De provincie Limburg bakent deze natuurverbindingen af en realiseert ze. Meer info over natuurverbindingen in Limburg vind je op www.provinciaalnatuurcentrum.be.

Verwante subsidies

Kleine duurzame projecten

Biodiversiteitsprojecten - projectsubsidie

Ondersteuningsover-eenkomst beheerders onroerend goed met bedreigde en uitzonderlijke soorten in Limburg

Lees meer ...

everzwijnen
Everzwijnen

Het aantal everzwijnen in Vlaanderen groeit gestaag. Maar hoe geven we onze natuur alle kansen zonder ongewenste schade?

Bosgroep Limburg
Bosbeheer

Je kunt als privé- of openbare bosbeheerder terecht bij Bosgroep Limburg voor ondersteuning en advies over alle aspecten van bosbeheer met respect voor jouw beheervrijheid.

bijen
Biodiversiteit

Het Provinciaal Natuurcentrum is een kruispunt van biodiversiteitsbeleid, natuurstudie en educatie.

heide-HogeKempen
Provinciale natuurterreinen

Om de planten en dieren er alle kansen te geven, worden de provinciale terreinen ingericht en beheerd. Ze kunnen ingedeeld worden in drie categorieën: domeinen, beekvalleien en terreinen.

LINA is hét tijdschrift over milieu en natuur in Limburg

Heb je een hart voor de Limburgse natuur? Ben je begaan met het klimaat?
In LINA kom je meer te weten over het milieu-, klimaat- en natuurbeleid in de provincie. Je vindt in het magazine nieuws en reportages over interessante nieuwe natuurprojecten. In elke editie staan ook tips over nieuwe wandelingen, activiteiten en andere manieren om de natuur in de provincie te ontdekken.