Verbranden
Restafval wordt via de afvalintercommunales afgevoerd om te verbranden in moderne, aangepaste installaties met gaswassing en energierecuperatie.
Zelf je afval opstoken, is uit den boze. Het veroorzaakt niet alleen rookoverlast. De rook kan bovendien schadelijk zijn voor de gezondheid van de stoker én de buurtbewoners. Ook voor het stoken in je kachel zijn er voorwaarden. Alle informatie over stoken vind je op de website van departement Omgeving.
Zwerfvuil en sluikstorten
Afval in de openbare ruimte is en bron van maatschappelijke ergernis. Daarnaast kost het opruimen jaarlijks miljoenen euro’s en is er een grote impact op het milieu. De steden en gemeenten zijn verantwoordelijk voor de openbare netheid op hun grondgebied. Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert de wegbermen langs de gewestwegen en autosnelwegen.
Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes, …
Sluikstorten daarentegen is het bewust ontwijken van de ophaling van huisvuil of bedrijfsafval. Het gaat dan om afvalstoffen die gestort of achtergelaten worden:
Mooimakers is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten. Het integrale beleid is gestoeld op vijf pijlers (participatie - communicatie - infrastructuur - omgeving - handhaving) en streeft via een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering naar een maatschappij zonder zwerfvuil/sluikstort!
Op de website van de Mooimakers vind je informatie over heel wat initiatieven waaraan je zelf je steentje kan bijdragen.