Meer dan 4 miljoen fietsers op Limburgse fietssnelwegen in 2024
Limburg fietsprovincie, en dat blijkt. In 2024 telden de fietstelzuilen langs de fietssnelwegen veel passanten. 4.059.224 om precies te zijn. “Een lichte stijging tegenover 2023, ondanks het uiterst natte weer”, weet gedeputeerde van Mobiliteit Laura Olaerts. “Dagelijks passeerden gemiddeld bijna 11.300 fietsers onze tellers. Een super resultaat waar ik heel blij mee ben.”
Top 5 fietstellers
Ook in 2024 noteerde de teller in Pelt ter hoogte van Skiffel (fietssnelwegen F71 en F74) de meeste fietsbewegingen, namelijk 480.032. Daarna volgen de tellers in Hasselt ter hoogte van fietsbrug De Langeman (fietssnelwegen F72 en F702) en de Nijverheidskaai (fietssnelweg F5), de teller in Heusden-Zolder ter hoogte van Circuit Zolder (fietssnelweg F5) en de teller in Hasselt ter hoogte van de Spoorwegbrug in Kuringen (fietssnelweg F74) met respectievelijk 464.268, 414.167, 326.066 en 289.390 fietsbewegingen.
Sterkste stijgers tegenover 2023
De sterkste stijging staat op naam van de teller ter hoogte van de Nijverheidskaai in Hasselt (fietssnelweg F5) met een stijging van 12,3 %. Daarna volgen de tellers in Heusden-Zolder, enerzijds de teller ter hoogte van Routeke (fietssnelweg F752) met een stijging van 11,9 % en anderzijds de teller ter hoogte van Circuit Zolder (fietssnelweg F5) met een stijging van 11,6 %.
De grootste daler is de teller in Houthalen-Helchteren ter hoogte van De Standaard. “In Houthalen-Helchteren tekenen we een daling van 21,6 % op. Die daling is grotendeels te wijten aan onze werken aan fietssnelweg F74. Door de heraanleg van het kruispunt moesten er nieuwe tellussen gelegd worden. 71 dagen lang kon er geen data geregistreerd worden”, verklaart gedeputeerde Laura Olaerts.
Ook recreatief gebruik van fietssnelwegen
Hoewel fietssnelwegen in de eerste plaats gericht zijn op de functionele fietser – fietsers onderweg naar een bestemming zoals het werk, de school of de winkel – ziet het provinciebestuur dat de fietssnelwegen ook gebruikt worden voor recreatieve fietstochten.
“Dat hoeft niet te verbazen”, legt gedeputeerde Laura Olaerts (tevens bevoegd voor Toerisme) uit. “17 fietstellers uit ons netwerk staan op plaatsen waar het fietssnelwegennetwerk en het toeristische fietsknooppuntennetwerk overlappen. Zo zien we uit de cijfers dat zondag 8 september en zondag 11 augustus topdagen waren op de fietssnelwegen in 2024. Dat zijn niet toevallig Autoloze Zondag en een zomers weekend in een verder toch wel natte zomer. Over het algemeen is augustus de populairste fietsmaand.”
Netwerk van fietstelpunten
De afgelopen jaren investeerde het Limburgse provinciebestuur fors in fietstelzuilen. In 2021 installeerde de provincie de eerste 10 provinciale tellers, en vandaag heeft Limburg een netwerk van 21 provinciale fietstelzuilen.
“De zuilen hebben een tweevoudig doel. Dankzij de data kunnen we investeringen gericht en efficiënt inzetten. Daarnaast werken de zuilen sensibiliserend en motiverend door hun display met het aantal fietsers. Elke fietser telt!”, legt gedeputeerde Laura Olaerts uit.
De zuilen hebben een tweevoudig doel. Dankzij de data kunnen we investeringen gericht en efficiënt inzetten. Daarnaast werken de zuilen sensibiliserend en motiverend door hun display met het aantal fietsers. Elke fietser telt!
Naast de provinciale tellers staan er ook tellers van gemeenten en van het Agentschap Wegen en Verkeer langs fietsroutes in Limburg. “Als we de tellers van andere instanties meenemen, komt Limburg op een totaal van 53 vaste fietstellers. Het totaal aantal geregistreerde fietsbewegingen komt in 2024 dan op 9.194.042. Je kunt al deze telgegevens ook zelf raadplegen op Fietsflow – het Dashboard voor alle fietstellingen in Vlaanderen: www.fietsbarometer.be/fietstellingen.
Het fietssnelwegennetwerk kun je raadplegen op www.fietssnelwegen.be. Je vindt er alle geplande, lopende en afgewerkte projecten. Via de routeplanner stippel je je route uit, aangepast aan jouw type fiets (stadsfiets, koersfiets, e-bike) en gewenste route (langs fietssnelwegen of recreatief).
NB: om de groei van het aantal fietsbewegingen in één jaar te meten op basis van objectieve gegevens, worden voor een bepaald kalenderjaar enkel de cijfers gebruikt van de tellers die ook in het voorafgaande jaar reeds operationeel waren.