CIJFERDOSSIER // Zicht op armoede in Limburg
Op 17 oktober was er de jaarlijkse werelddag van verzet tegen armoede. Daarom gaat de focus in een nieuw, geactualiseerd cijferdossier naar de armoedesituatie in Limburg en in de Limburgse gemeenten. Met behulp van een synthesemaat voor armoede op basis van vijfentwintig indicatoren wordt de situatie op basis van de cijfers van 2019 vergeleken met die op basis van de meest recente cijfers.
Naar een synthesemaat voor armoede
Vaak wordt er gekeken naar aparte indicatoren om de aanwezigheid van armoede onder de bevolking te belichten. Een overkoepelende maat ontbreekt. Omdat armoede meer is dan een gebrek aan inkomen en in feite verwijst naar uitsluiting op meerdere levensdomeinen tegelijk, construeerden we een synthesemaat die vijfentwintig armoede-indicatoren bundelt. In de synthesemaat kijken we naar de relatieve aanwezigheid van groepen of fenomenen die wijzen op maatschappelijke kwetsbaarheid op vijf domeinen: inkomen, arbeid, gezin, wonen en onderwijs.
Genk, Maasmechelen, Tongeren, Leopoldsburg en Sint-Truiden zijn gemeenten met de grootste armoedeproblematiek
In de Vlaamse context scoort Limburg samen met Oost- en West-Vlaanderen gemiddeld qua armoedeproblematiek, terwijl Antwerpen met een grotere armoedeproblematiek worstelt en Vlaams-Brabant het beter doet dan heel Vlaanderen.
In de Limburgse context zijn er vijf gemeenten waar de armoedeproblematiek groter is dan in de hele provincie. In eerste instantie gaat het om Genk en Maasmechelen, die globaal negatiever scoren dan Limburg en op vier of vijf domeinen (veel) negatiever scoren dan Limburg. Tongeren, Leopoldsburg en Sint-Truiden scoren globaal ook negatiever dan Limburg, maar daar is de score negatief voor drie domeinen en gemiddeld voor twee domeinen.
Raadpleeg het cijferdossier online
Je kan dit cijferdossier over armoede downloaden. Wil je verder kijken welke cijfers en statistieken er allemaal beschikbaar zijn over het thema armoede? Dat kan om te door op de thuispagina van Limburg in cijfers verder te klikken naar het dashboard met kerncijfers (en daar voor het thema welvaart & armoede te kiezen) of door onderaan op die pagina verder te klikken naar de databank provincies.incijfers.be. Verder is er ook een gemeentelijk rapport armoede beschikbaar via de rapportenpagina.