Wetgeving
De ruimtelijke ordening van het Vlaamse Gewest, de provincies en de gemeenten wordt o.a. vastgelegd in ruimtelijke structuurplannen, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verordeningen. Voor informatie over zaken van gemeentelijk belang (bijvoorbeeld vragen over stedenbouwkundige vergunningen of concrete dossiers) kun je terecht bij je gemeentebestuur.
Voor de meest recente versie met betrekking tot de wetgeving ruimtelijke ordening verwijzen wij naar de website van het Departement Omgeving. Op deze website vind je, naast de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en de uitvoeringsbesluiten (besluiten van de Vlaamse Regering) die meer concrete invulling geven aan de Codex, ook een lijst met de ministeriële omzendbrieven en richtlijnen.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
Het "wat?" en "waarom?" van de ruimtelijke ordening wordt als volgt vastgelegd in de regelgeving (Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening): "De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt voor de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit."
Planbatenheffing, planschade, kapitaalschade en gebruikersschade
Ben je eigenaar van één of meer percelen en is de bestemming van dit perceel gewijzigd na de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) dan kan dit aanleiding geven tot een heffing of een vergoeding (Omgeving Vlaanderen).
Voor landbouwers die te maken krijgen met een herbestemming is een vergoeding voorzien voor eigenaars en gebruikers (VLM).