Concrete projecten

De Limburgse waterstudie stelt enkele proactieve maatregelen voor om onze provincie voor te bereiden op de toekomst en ons watersysteem robuuster te maken voor zowel droogte als wateroverlast.

Het provinciebestuur zet die adviezen zoveel mogelijk om in de praktijk, via een gebiedsgerichte aanpak met samenwerkingen over verschillende diensten én sectoren heen. Dat wil zeggen dat naast de afdeling Waterbeheer ook andere afdelingen zich engageren om het watersysteem te bewaken (vb. afdeling Landbouw en Platteland, het Provinciaal Natuurcentrum  of de dienst Milieu en Klimaat). Daarnaast werken we ook veel samen met externe partners.

Maar ook los van de waterstudie voeren we doelgerichte projecten uit. Hieronder vind je enkele voorbeeldprojecten waarbij de provincie betrokken is, als initiatiefnemer of als partner.

Neem ook zeker eens een kijkje in de LINA nr. 28 van blz. 13-15. Afdelingshoofd Ben Simons en droogtecoördinator Nathalie Leynen vertellen over “kleine waterlopen, groot potentieel”.

Meanderende Munsterbeek

In het verleden was de Munsterbeek in Bilzen rechtgetrokken, maar sinds dit voorjaar 2024 kronkelt ze weer. Over een lengte van 850 meter liet de provincie de beek hermeanderen. Daardoor zal water trager afgevoerd worden, wat stroomafwaarts voor minder overlast zorgt. Het regenwater krijgt zo ook meer kansen om in de bodem te infiltreren. De afgeschuinde oevers geven de biodiversiteit een boost. Watering Het Vereveld is partner van dit project. (© LINA)

Herstel historisch veengebied Kelchterhoef

De gemeente Houthalen-Helchteren wil samen met de provincie een oppervlakte van 35 km2 verdrogend veen herstellen, met een directe impact op het duurzaam behoud van 45 km2 moerasbos. De provincie Limburg en het Regionaal Landschap Lage Kempen zijn partner van dit project.

Stuw Roosterbeek

In 2023 verving de provincie een vervallen stuw op de Roosterbeek in Zonhoven. De nieuwe stuw houdt water tegen zodat het waterpeil in de beek hoog genoeg blijft en naar de nabijgelegen vijvers stroomt. Zo worden De Wijers gevoed, ook bij droogte. Een overloop houdt het risico op overstromingen laag. (© LINA)

Nieuwe bron en verlenging Vrietselbeek

De Vrietselbeek in Dilsen-Stokkem kreeg een nieuwe bron met opgepompt oppervlaktewater vanuit het mijnverzakkingsgebied. Dit water is van betere kwaliteit dan het kanaalwater waarmee de beek eerst gevoed werd. De bestaande beek werd hierbij 650 meter verlengd.

Watertapping Langbroeksbeek

Het beektracé van de Langbroeksbeek in Maasmechelen wordt hersteld en wordt opnieuw watervoerend gemaakt met een watertapping aan het kanaal. Het landschap en het afwaarts gelegen en verdroogde natuurgebied krijgen zo opnieuw water.

Bovenstrooms water ophouden

Via het goedgekeurde Blue Deal-project Water+Land+Schap 2.0 zet de provincie Limburg samen met de projectpartners in op het bovenstrooms ophouden van water. Hierdoor vermijden we dat brongebieden van waterlopen droogvallen en verminderen bovendien de afwaartse overstromingsrisico’s.

Overstromingszones

De provincie legde in 2021 een overstromingszone van 40 km2 aan op de Winterbeek in Romershoven (Hoeselt). Bij hevige regenval houdt de zone overvloedig water op, tot 63 miljoen liter. Daarna wordt het gecontroleerd geloosd. Dat voorkomt wateroverlast in Romershoven en Beverst (Bilzen). In totaal zijn er al 15 overstromingszones in Limburg die beheerd worden door de provincie, met samen een opvangcapaciteit van 799 miljoen liter. (© LINA)

Landbouw

De provincie Limburg ondersteunt innovatieve projecten via het Droogte Innovatie Fonds. Op deze manier werden er al projecten opgestart rond slimme irrigatietechnieken, vernatting van landbouwgebieden door het plaatsen van stuwen en wateropslag. Raadpleeg de subsidie en een overzicht van alle goedgekeurde projecten (onderaan).

Daarnaast kunnen landbouwers ook terecht op het Agrowaterloket Limburg voor informatie, inspiratie en advies over duurzaam waterbeheer.