Zoeken
Het provinciebestuur probeert ons landschap voor te bereiden op het klimaat van de toekomst. De Limburgse “waterstudie” helpt daarbij.
Experten van de Bodemkundige Dienst van België, KU Leuven en de VUB verzamelden op onze vraag gedurende twee jaar heel wat informatie en creëerden daarmee zogenaamde waterbalansen en simulatietools voor onze provincie.
De modellen toetsen watervraag en -aanbod aan elkaar, en identificeren tekorten en opportuniteiten.
De waterbalansen tonen bijvoorbeeld aan dat het in onze provincie erg belangrijk is om zoveel mogelijk hemelwater bij te houden en te laten infiltreren in de strijd tegen droogte. Op die manier kunnen we buffers voorzien om droge perioden te overbruggen.
Voorbeeld voor Vlaanderen
De Limburgse waterstudie leverde belangrijke inzichten voor het reactief afwegingskader op Vlaams niveau. Ook bestaan de modellen uit de studie inmiddels op Vlaams niveau. Ze stellen waterbeheerders in staat om een verregaande gebiedsgerichte aanpak uit te rollen en nog meer crisismanagement op maat te voeren.
Concreet gebruiken waterbeheerders 3 dashboards om de droogtetoestand in Vlaanderen op te volgen.
- Het Droogte-indicatoren Dashboard: helpt de droogtesituatie goed op te volgen en visualiseert de toestand van het grondwater, de bevaarbare en de onbevaarbare waterlopen.
- Het Waterbalansdashboard: geeft actuele watervraag en -aanbod weer per regio/sector. De tool biedt inzichten in de (dreigende) tekorten en maakt voorspellingen op korte termijn.
- Het Maatregelendashboard: maakt een impactberekening mogelijk van de kosten en schade door droogte en eventuele maatregelen. In deze tool zijn verschillende simulaties mogelijk.