Gemachtigd opzichters

  • De gemachtigd opzichter:

    • mag het verkeer stilleggen om groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beperking veilig te voet te laten oversteken.
    • mag het verkeer NIET regelen! Een gemachtigd opzichter mag enkel aanwijzingen geven aan de andere weggebruikers en het verkeer stilleggen.
    • is minimum 18 jaar en is zoals de naam zegt “gemachtigd”. De burgemeester van de gemeente waar je optreedt, stelt je officieel aan nadat je een theoretische én praktische opleiding volgde.
    • draagt een driekleurenarmband en gebruikt een officieel stopbordje om het verkeer stil te leggen. De driekleurenarmband wordt aan de linkerarm gedragen en bevat de naam van de gemeente. Meestal draagt de gemachtigd opzichter ook een veiligheidsvestje voor de zichtbaarheid.
  • De theoretische opleiding van zo’n drie uur organiseren we in samenwerking met lesgevers verbonden aan het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training).

    Je leert over de plaats van de voetganger, gedrag van verschillende weggebruikers en hoe erop anticiperen, signalisatie, de in acht te nemen voorzichtigheidsregels, en de beoordeling van de verkeersomstandigheden.

    Na de theoretische opleiding volg je een praktijkcursus van een halve dag in het reële verkeer, gegeven door de lokale politiezone.

    Je leert hoe je correct aanwijzingen geeft aan bestuurders of het verkeer stillegt. Je leert ook verkeersomstandigheden inschatten. 

  • De opleiding is volledig gratis. Je investeert enkel wat van je tijd en helpt daarmee veel Limburgers in het verkeer! Let wel: je moet minstens 18 jaar oud zijn.

    Een gemachtigd opzichter is enkel gemachtigd in de gemeente waarvoor hij of zij een machtiging aanvraagt.

    Als je de provinciale opleiding helemaal gevolgd hebt, kun je via de provincie voordelig een volledige uitrusting aankopen. Deze uitrusting bestaat uit een C3-stopbordje op steel, een fluovestje en een driekleurenarmband met de naam van de gemeente. Zo kun je onmiddellijk aan de slag! 

    • Leeftijd: minstens 18 jaar
    • Opleiding: verplicht. Opgeleid i.s.m. de lokale politie en gemachtigd door de burgemeester
    • Uitrusting: tricolore armband met naam gemeente, en C3-stopbord. Fluovestje is aangeraden
    • Bevoegdheden
      • Je mag een verbod geven om te breken door een groep kinderen, schoolkinderen, bejaarden of personen met een beperking die oversteken met een GO.
      • Je mag aanwijzingen geven om de groep te laten oversteken.
      • Je kan het verkeer stilleggen met het verkeersbord C3. 

Deelname provinciale opleiding voor gemachtigd opzichters 2025

Duid aan welke theoretische sessie je wilt volgen. De opleiding vindt plaats via Microsoft Teams.

Na het volgen van de theoretische sessie ontvang je van de lokale politie een uitnodigingsmail voor de praktijkopleiding. Dit praktisch gedeelte van de opleiding vindt normaal gezien plaats tussen 3 en 30 april 2025 en is verplicht te volgen om je getuigschrift te ontvangen.

Duid aan of je een materiaalpakket van 20 euro wenst te kopen.

Het pakket bestaat uit een C3-stopbordje, een fluohesje en een driekleurenarmband met de naam van de gemeente. Dit pakket kost 20 euro, inclusief de verzending. Je bent niet verplicht om een pakket aan te kopen (vb. als jouw organisatie al een uitrusting ter beschikking heeft), maar om als gemachtigd opzichter op te treden heb je wél verplicht een C3-stopbordje en driekleurenarmband met naam van de gemeente nodig.

Je ontvangt je pakket na de praktijkopleiding via de post. 

Jouw persoonlijke gegevens
Vul straat, huisnummer, postcode en gemeente in.
Facturatiegegevens
Wat is jouw maat voor het fluohesje?
Wie koopt het pakket aan?
Facturatiegegevens organisatie
(nv, bvba, vzw, ...)
Vul straat, huisnummer, postcode en gemeente in.

Na inschrijving ontvang jij of jouw organisatie van ons, in de loop van de maand april 2025, een factuur voor de betaling van het materiaalpakket. Deze factuur moet vóór 1 mei 2025 betaald worden.

Wat gebeurt er met jouw gegevens?

Jouw gegevens worden enkel gebruikt voor de verwerking van dit formulier.
Jouw gegevens worden niet aan derden doorgegeven.

Inlichtingen

Voor inlichtingen kun je terecht bij de provinciale afdeling Mobiliteit, tel. 011 23 83 40, e-mail mobiliteit@limburg.be.

Privacybeleid

De door jou verstrekte gegevens zullen door de provincie Limburg (afdeling Mobiliteit), Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt (de verwerkingsverantwoordelijke) worden verwerkt. Zij zullen uitsluitend worden gebruikt in het kader van de gehele verwerking voor de opleiding.

Voor meer info en voor de uitoefening van jouw rechten verwijzen wij jou door naar ons privacybeleid. Een kopie van deze info is beschikbaar op de afdeling Mobiliteit, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt of kan, op aanvraag, naar jou verzonden worden.